16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Stephen Hawking válságos állapotban

2009.04.21. 08:24 Módosítva: 2009.04.21. 08:28
Válságos állapotban szállították kórházba a hetek óta súlyos betegséggel küszködő Stephen Hawking világhírű matematikust, elméleti fizikust.

A Cambridge Egyetem hétfőn közölte, hogy az amiotrófiás laterális szklerózisban szenvedő, szinte teljesen béna 67 éves tudós hetek óta mellkasi fertőzéssel küzd. Hawkingot jelenleg a cambridge-i Addenbrooke kórházban kezelik. „Hawking professzor nagyon beteg. Vizsgálatoknak vetik alá, már hetek óta nem érezte jól magát” – mondta az egyetem szóvivője. „Stephen Hawking egyedülálló kolléga, mindannyian bízunk abban, hogy hamarosan újra körünkben lesz” – tette hozzá Peter Hayness, az egyetem alkalmazott matematika és elméleti fizika tanszékének vezetője. Betegsége miatt Hawking lemondta az amerikai Arizona Állami Egyetemen április 6-ra tervezett előadását is.

stephen hawking

Hawking alig húszévesen szerzett doktori fokozatot a Cambridge Egyetemen. Harmincéves korában állapították meg nála súlyos betegségét, amely a mozgató idegpályák megállíthatatlan elsorvadásához vezet. Ma már csak az ujjait tudja mozgatni és egy számítógép segítségével kommunikál. A speciális billentyűzettel bevitt szöveget egy beszédszintetizátor alakítja hangos beszéddé.

A tudós fő kutatási témája a relativitáselméletet összehangolása a kvantummechanikával. Teóriája szerint mind a tér, mind az idő véges, de semmilyen határuk nincs. Kutatásai során azt a sokak számára kiábrándító tételt is felállította, hogy az időutazás nem lehetséges. A tudós egy másik téren is lelohasztotta a kedélyeket, amikor 2005-ben visszavonta elméletét a fekete lyukakról és leszögezte: az ezekben eltűnő anyag nem kerül át párhuzamos univerzumokba.

Stephen Hawking nevét leginkább Az idő rövid története (A Brief History of Time) című könyve révén ismeri a világ. Az először 1988-ban megjelent kötetet több mint negyven nyelvre fordították le és világszerte harmincmillió példány kelt el belőle. 1999 végén a BBC internetes közvélemény-kutatása során ő lett az egyetlen élő ember, akit beszavaztak az elmúlt évezred tíz legjelentősebb gondolkodója közé (hatodik helyen, Charles Darwin és Immanuel Kant között). 2001-ben jelent meg Az univerzum dióhéjban (The Universe in a Nutshell) című munkája, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi faj nem éli túl a következő ezer évet, ha nem terjeszkedik a világűrben.  • Tippek
  • Hírek