Dezső
15 °C
28 °C

Megtalálták a T-Rex ősét Kínában

2009.04.22. 14:45 Módosítva: 2009-04-22 14:46:23
A paleontológusok úgy gondolják, megtalálták a hiányzó láncszemet a világ leghíresebb dinoszauruszának evolúciójában.

Egy kínai ásatáson bukkantak rá a a Xiongguanlong baimoensis nevet kapott őshüllő maradványaira, amiről úgy gondolják a paleontológusok, hogy a hírhedt Tyrannosaurus rex őse lehetett. A minden idők legfélelmetesebb ragadozójának tartott dinoszaurusz (ami egyes elméletek szerint valójában dögevő volt) evolúciójában egy 40-50 millió éves lyuk tátong, amikor az állat eddig ismeretlen közvetlen őse élt. Az ásatást végző kínai és amerikai tudósok szerint ezt a hiányzó láncszemet találták meg, ami összeköti a T-Rexet a már ismert, régebbi őseivel.

Az X baimoensis a feltételezések szerint 140 millió évvel ezelőtt élt, a kifejlett példányok másfél méter magasak, és 250-300 kilósak voltak. Belőlük fejlődhetett ki évmilliók alatt a 4-5 méteres, több tonnás T-Rex. Az ős csontszerkezete, fogainak formája, jellegzetesen nagy feje és erős gerince egyaránt hasonlít a T-Rexre, és az ős-tyrannoszauruszokra.

Korábban egy lengyelországi ásatáson talált dinoszaurusz-leletről gondolták azt a tudósok, hogy a T-Rex ősét sikerült megtalálni. Méreteiben az az ősgyík jobban hasonlított a Jurassic Park sztárjára: öt méteres volt, két lábon járt, és ragadozó életformára utaló félelmetes fogai voltak.