Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Nanotechnológiás festéket fejleszt az Állami Nyomda

2009.04.23. 12:50 Módosítva: 2009-04-23 12:53:13
Az Állami Nyomda 66 millió forint állami támogatást nyert kutatás-fejlesztésre. A nanotechnológiás festék eredet-igazoló címkékre kerül majd.

Az Állami Nyomda 164 millió forint összértékű nanotechnológiai projektet indított, amire állami támogatást is kapott. A nanotechnológiával előállított egyedi biztonsági festékek kifejlesztésében a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) is részt vesz.

Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója szerint ezzel a fejlesztéssel több iparág termékének az eredetiség-igazolása megoldható lesz. A cég abban reménykedik, hogy a fejlesztésekkel olyan világszínvonalú termékeket hoznak létre, amik a vállalatnak és az ügyfeleinek is versenyelőnyt biztosítanak.

Az MTA és az Állami Nyomda által 2008 novemberében megkötött stratégiai együttműködés célja, hogy bővítsék a nanotechnológia használatát a biztonsági nyomdaiparban. Bársony Istvánt, az MTA MFA igazgatója szernt a nyertes pályázatban szereplő speciális biztonsági anyagok fejlesztése csak egyike azoknak a területeknek, ahol a nanotechnológia segítségével új nyomdaipari megoldások születhetnek.