Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Megalkották a különleges Rydberg-molekulát

2009.04.24. 15:50 Módosítva: 2009-04-24 15:52:11
Sikerült létrehozni a 80 évig csak elméletben létezett Rydberg-molekulát, amiben szélsőségesen gyenge kémiai kötés tart össze két atomot.

A kétatomos Rydberg-molekulában újfajta, szélsőségesen gyenge kötéstípus jön létre, amit az tesz lehetővé, hogy az egyik atomnak a külső pályán mozgó elektronja igen nagy távolságra van az atommagtól, írja a BBC tudományos híroldala.

A Rydberg-molekula két rubídiumatomból áll: az egyik teljesen szokványos atom, a másik viszont Rydberg-atom, amiben egyetlen elektron kering a legkülső pályán. Enrico Fermi Nobel-díjas fizikus már 1934-ben megjósolta, hogy ha egy másik atom rátalál erre a magányos elektronra, akkor valószínűleg kapcsolatba lép vele. Fermi azonban sohasem gondolta arra, hogy ezzel egy molekula jön létre.

Chris Greene, a Colorado Egyetem elméleti fizikusa volt az első, aki megjósolta a Rydberg-molekula létezését. Munkatársaival már az 1970-es 80-as években kidolgozták az elméletet, de csak most tudtak olyan hideg rendszert építeni, amiben létrehozható a molekula.

Elképzelhetetlen hideg szükséges a molekula létrehozásához, mondta Vera Bendkowsky kutatásvezető, a stuttgarti egyetem munkatársa. Ráadásul az atommagoknak pontosan meghatározott távolságban kell lenniük egymástól, hogy létrejöjjön a kapcsolat.

Mínusz 273 Celsius fokra hűtött rubidiumgázban elérték a szükséges sűrűséget, ezen a hőmérsékleten az atommagok távolsága körülbelül 100 nanométer volt. A Rydberg-atom azonban magától nem jön létre, a kutatóknak lézerrel kellett gerjeszteni az elektronokat a Rydberg-szint eléréséhez.

A kísérlet igen rövid volt, a különleges molekula csupán 18 mikromásodpercig létezett. Viszont ez is bőven elég volt ahhoz, hogy a molekula alátámasszon néhány alapvető atomelméletet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?