Móric
9 °C
15 °C

Kétszázhúsz éve lázadt fel a Bounty legénysége

2009.04.26. 12:06 Módosítva: 2009.04.26. 12:06
Kétszázhúsz éve zajlott le a világ egyik leghíresebb lázadása: 1789. április 28-án a Bounty angol hajó matrózai az óceán közepén csónakba tették kegyetlenkedő kapitányukat, majd letelepedtek a Csendes-óceán egy festői szigetén.

A Bounty első és utolsó útja Tahitire vezetett, ahonnan kenyérfacsemetéket kellett a Nyugat-Indiákra vinnie. A hajó tíz hónap után érkezett meg a paradicsomi szigetre, ahol a 46 fős legénység öt hónapon át élvezhette a kellemes időjárást és a kegyeiket bőkezűen osztogató helybéli lányok társaságát. A parancsnok, a 33 éves William Bligh 1789. április 4-én adott parancsot a visszaindulásra.

24 nappal később, Tonga közelében Fletcher Christian első tiszt vezetésével a matrózok egy része fellázadt és elfoglalta a hajót. A lázadás oka pontosan ma sem ismert, de valószínű, hogy nem Bligh kemény, de abban a korban nem kirívó bánásmódját elégelték meg, hanem vissza akartak térni a tahiti lányokhoz. A kapitányt és a hozzá hű 18 matrózt némi vízzel és élelemmel egy csónakba rakták, majd sorsukra hagyták őket. Bligh egy tájoló és egy zsebóra segítségével, csodával határos módon elvergődött Timor szigetére, majd jelentette az eseményeket az Admiralitásnak, amely egy hajót küldött a lázadók felkutatására és elfogására.

A zendülők visszatértek Tahitire, egy részük itt is maradt vakációra. Az első tiszt Fletcher Christian azonban sejtette, hogy nem kerülhetik el a megtorlást, ezért nyolc társával, hat bennszülött férfival és 11 elrabolt nővel a távoli és kicsiny Pitcairn-szigetre hajóztak, ahol felgyújtották a Bountyt. A Londonból érkezett büntetőexpedíció 1791-ben fogta el a Tahitin maradt lázadókat, majd a Bounty keresésére indultak. Hazafelé Timor partjainál zátonyra futottak, négy, láncokba vert fogoly ekkor a hajótérben fulladt meg. A többit bíróság elé állították, s hármat felakasztottak - akadt azonban olyan is, akit felmentettek.

A Pitcairn-szigeten eleinte idilli élet folyt, de az angolok és a bennszülöttek hamar összevesztek. 1793-ban egy csetepatéban életét vesztette a kis közösséget vezető Fletcher Christian, néhány év után már csak négy férfi maradt életben. A szigetet 1808-ban fedezték fel újra, az egyetlen túlélő lázadó 1825-ben kapott kegyelmet. A Pitcairn-szigeten mára megkopott a romantika: alig ötvenen laknak itt, nincs villany és autó, egy telefon működik, és a férfiak egynegyede házi őrizetben ül kiskorúak zaklatásáért.

A Bountyn történt események ihletően hatottak a művészek fantáziájára, a lázadásról számos könyvet írtak és öt filmet forgattak, ezekben olyan színészek játszották a főszerepet, mint Errol Flynn, Clark Gable és Marlon Brando (Christian Fletchert alakították), vagy Charles Laughton, Trevor Howard és Anthony Hopkins (William Bligh kapitány).