Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

A koleszterinszer a prosztatának is jót tehet

2009.04.27. 15:00 Módosítva: 2009.04.27. 15:05
A vér koleszterinszintjét csökkentő sztatinok szedése jót tesz a prosztata egészségének is - hangzott el az Amerikai Urológiai Társaság éves találkozóján ismertetett két tanulmányban.

A különféle sztatin hatóanyagokat tartalmazó szerek elsősorban a szívroham és szélütés megelőzésében segítenek azáltal, hogy csökkentik a vérben az érlerakódásokat okozó koleszterin koncentrációját. Egyre több bizonyíték születik mindazonáltal arra is, hogy e szerek a rákos sejtek osztódását is lassítják, sőt egyes ráksejtek pusztulásához vezetnek.

Jelentős csökkenés

Az Amerikai Urológiai Társaság Chicagóban, április 25. és 30. között zajló éves találkozóján ismertetett tanulmányok szerint a prosztata egészségesen tartásában is segíthetnek a sztatinok. Az amerikai Mayo Klinika munkatársai 2449 férfi egészségi állapotát követték mintegy két évtizeden át. A vizsgálatban résztvevők életkora 40 és 79 év között volt. A kutatás eredménye szerint azoknál, akik sztatinokat szedtek, harmada volt a prosztatarák kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akik nem alkalmaztak ilyen szereket.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a prosztata megnagyobbodása is ritkábban fordult elő a sztatinokat szedőknél: ennek 57 százalékkal volt kisebb az esélye. További jótékony hatást jelenthet, hogy a szereket alkalmazó férfiaknál merevedési zavarok is ritkábban fordultak elő, ami a "rendben tartott" keringéssel függhet össze. Jennifer St. Sauver, a vizsgálat vezetője azonban hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség, mielőtt a sztatinokat a férfiaknak urológiai egészségük megőrzésére is javasolnák.

A másik tanulmányt a Duke Egyetem munkatársai végezték; ők 254 olyan férfitől származó tumormintát elemeztek, akiknek prosztatáját rákos elváltozás miatt távolították el. Megállapították, hogy a korábban sztatint szedő férfiak mintáiban 72 százalékkal kisebb volt a gyulladás mértéke, mint a sztatinokat nem szedőknél. A kutatók úgy vélik, a gyulladás gyorsíthatja a prosztatarák kifejlődését, a gyulladás alacsonyabb szintje viszont lassíthatja a tumor növekedési sebességét.