Jusztina
10 °C
27 °C

Agyukkal zenéltek a zenekari tagok

2009.04.28. 11:50 Módosítva: 2009.04.28. 11:53
Pusztán az emberi agyra elhelyezett érzékelők segítségével adott élő koncertet a Multimodal Brain Orchestra Prágában.

A zenészek agyhullámaik és szívverésük segítségével muzsikáltak. A különleges koncert a Tudomány fikció nélkül elnevezésű prágai rendezvény részét képezte, és a világon először itt próbálták ki a módszert.

Az Xmotion című zenét Jonatas Manzolli szerezte, de a koncerten a zenészek maguk hozták létre a vizuális elemeket, a hangokat, a frekvenciát és a hangerőt. A projekt tulajdonképpen annak a barcelonai egyetemi kutatásnak a gyümölcse, amely a szintetikus, percepciós, érzelmi és kognitív rendszereket tesztelte.

"Csak az utóbbi időkben foglalkozunk behatóbban azzal, hogy miképpen működik együtt az agy és a test" - hangsúlyozta Paul Verschure, a program vezetője. "Az igazán izgalmas kérdés azonban mégiscsak az, hogy mire képes az agy, ha közvetlenül rá van kapcsolva a világra!".

A kutatók azzal a pszichológusok által kifejlesztett modellel dolgoztak, amely az emberi érzelmek tárgyát és minőségét egy négy részre felosztott körben ábrázolja. A szakemberek éppen ezért négy előadót kértek fel arra, hogy elektródákkal ellátott sapkák segítségével produkáljanak zenét - méghozzá úgy, hogy agyhullámaikat egy zenekar elé vetítették, amely a jelek alapján eljátszotta az előadók gerjesztette muzsikát.