Jolán
2 °C
4 °C

Hamarosan megszületik az egymilliomodik angol szó

2009.04.29. 15:55 Módosítva: 2009-04-29 15:57:26
Minden 98. percben születik egy új szó, így június közepére megszülethet az angol nyelv egymilliomodik szava egy amerikai nyelvfigyelő cég szerint. Egy brit szaktekintély ugyanakkor úgy véli, hogy pontosan összeszámolni a nyelv szavait lehetetlen vállalkozás.

Az austini székhelyű Global Language Monitor olyan új nyelvi teremtményeket sorolt be a gyorsan szaporodó szókincsbe, mint a Barack Obama elnökké választásának lelkes fogadtatásából született Obamamania, vagy a pénzügyi válság nyomán megjelent, a bankárokat elítélően jellemző bankster.

A GLM gyűjtéséből származik az airline pulp, amely a repülőn felszolgált ételt jelenti, a cutties, a női fehérnemű hivatalos indiai megnevezése, a noob, a zöldfülű számítógépes játékos elnevezése vagy a truthiness, azaz a zsigeri tudás, amelyet igaznak vél valaki.

Abban megegyeznek a szakértők, hogy egy szó akkor válik szóvá, amikor azt valaki megérti. A nyelvtudósok és szótárkészítők azonban megosztottak abban a kérdésben, hogy mely szavakat kell besorolni a teljes szókincsbe. Az Oxford English Dictionary szerint az angol tartalmazza a legtöbb szót minden nyelv közül, becslésük szerint egytől kétmillió szóig terjedhet a teljes szókincs. Arról azonban feltehetően sohasem lesz közmegegyezés, hogy a botanika és a kémia szókincsét vagy a szlengeket, dialektusokat és a külső nyelvi hatásokat bevegyék-e az összes szó közé.

A GLM például a termékneveket és a vegyszerek megnevezéseit mellőzte, és a 600 ezer gombafajta nevei sem szerepelnek a listáján - árulta el Pul Payack, a cég elnöke és vezető elemzője. David Crystal nyelvészprofesszor szerint viszont képtelenség pontosan megállapítani, hogy hány szó van a nyelvben. „Olyan, mintha azt kérdeznénk, hogy hány csillag van az égen. Lehetetlen megválaszolni. Egyszerűbb megállapítani egy átlagos ember szókincsének nagyságát".

A legtöbb ember ismeri egy közepes méretű, százezer szót tartalmazó szótár szavainak felét. Az eléggé műveltek 75 ezer szót tudnak, az igazán felkészültek és okosak pedig akár mind a százezret ismerhetik, de ez meglehetősen ritka - állította a professzor. Az egyetemre nem járt átlagos személy könnyedén ismerhet 35 ezer szót. Az ember aktív, tehát használt szókincse azonban mindig kisebb, mint a passzív, a különbség egyharmadnyi.

A professzor rámutatott, hogy miközben az olvasás nyilvánvalóan bővíti a szókincset, az ismert szavak száma nem feltétlenül függ az iskolázottság szintjétől. "Egy szerény műveltségű személy talán nem képes olvasni vagy sokat olvasni, de lehet rendkívül gazdag szókincse a popdalokkal vagy a motorbiciklikkel kapcsolatban" - említette, és miközben óvott a kulturális elitizmustól, másik példájával pedig olyan gyerekekre hivatkozott, akik nem sokat tanultak az iskolában, de százszámra ontották a gördeszka-szakkifejezéseket, amiket hiába is keresnénk egy szótárban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?