Emma
5 °C
10 °C

Hamarosan megszületik az egymilliomodik angol szó

2009.04.29. 15:55 Módosítva: 2009.04.29. 15:57
Minden 98. percben születik egy új szó, így június közepére megszülethet az angol nyelv egymilliomodik szava egy amerikai nyelvfigyelő cég szerint. Egy brit szaktekintély ugyanakkor úgy véli, hogy pontosan összeszámolni a nyelv szavait lehetetlen vállalkozás.

Az austini székhelyű Global Language Monitor olyan új nyelvi teremtményeket sorolt be a gyorsan szaporodó szókincsbe, mint a Barack Obama elnökké választásának lelkes fogadtatásából született Obamamania, vagy a pénzügyi válság nyomán megjelent, a bankárokat elítélően jellemző bankster.

A GLM gyűjtéséből származik az airline pulp, amely a repülőn felszolgált ételt jelenti, a cutties, a női fehérnemű hivatalos indiai megnevezése, a noob, a zöldfülű számítógépes játékos elnevezése vagy a truthiness, azaz a zsigeri tudás, amelyet igaznak vél valaki.

Abban megegyeznek a szakértők, hogy egy szó akkor válik szóvá, amikor azt valaki megérti. A nyelvtudósok és szótárkészítők azonban megosztottak abban a kérdésben, hogy mely szavakat kell besorolni a teljes szókincsbe. Az Oxford English Dictionary szerint az angol tartalmazza a legtöbb szót minden nyelv közül, becslésük szerint egytől kétmillió szóig terjedhet a teljes szókincs. Arról azonban feltehetően sohasem lesz közmegegyezés, hogy a botanika és a kémia szókincsét vagy a szlengeket, dialektusokat és a külső nyelvi hatásokat bevegyék-e az összes szó közé.

A GLM például a termékneveket és a vegyszerek megnevezéseit mellőzte, és a 600 ezer gombafajta nevei sem szerepelnek a listáján - árulta el Pul Payack, a cég elnöke és vezető elemzője. David Crystal nyelvészprofesszor szerint viszont képtelenség pontosan megállapítani, hogy hány szó van a nyelvben. „Olyan, mintha azt kérdeznénk, hogy hány csillag van az égen. Lehetetlen megválaszolni. Egyszerűbb megállapítani egy átlagos ember szókincsének nagyságát".

A legtöbb ember ismeri egy közepes méretű, százezer szót tartalmazó szótár szavainak felét. Az eléggé műveltek 75 ezer szót tudnak, az igazán felkészültek és okosak pedig akár mind a százezret ismerhetik, de ez meglehetősen ritka - állította a professzor. Az egyetemre nem járt átlagos személy könnyedén ismerhet 35 ezer szót. Az ember aktív, tehát használt szókincse azonban mindig kisebb, mint a passzív, a különbség egyharmadnyi.

A professzor rámutatott, hogy miközben az olvasás nyilvánvalóan bővíti a szókincset, az ismert szavak száma nem feltétlenül függ az iskolázottság szintjétől. "Egy szerény műveltségű személy talán nem képes olvasni vagy sokat olvasni, de lehet rendkívül gazdag szókincse a popdalokkal vagy a motorbiciklikkel kapcsolatban" - említette, és miközben óvott a kulturális elitizmustól, másik példájával pedig olyan gyerekekre hivatkozott, akik nem sokat tanultak az iskolában, de százszámra ontották a gördeszka-szakkifejezéseket, amiket hiába is keresnénk egy szótárban.