Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Rákgyógyszer lehet a tengeri gombából

2009.04.29. 16:40 Módosítva: 2009-04-29 16:46:39
Amerikai vegyészeknek sikerült mesterségesen előállítaniuk egy tengeri gomba által termelt, igen bonyolult molakulát, amiből új rákgyógyszer készíthető.

William Fenical, a Scripps óceánkutató intézet munkatársa tíz évvel ezelőtt talált egy óceánban élő gombafajt, amiből a laborban elkülönített egy ráksejteket pusztító molekulát. Most az Massachusetts Institute of Technology (MIT) vegyészei létrehozták a szintetikus változatát, így az orvosok könnyebben tudnak kísérletezni vele.

A könnyen megjegyezhető nevű (+)-11,11'-Dideoxyverticillin A molekula egyike legbonyolultabb természetes alkaloidáknak. Mohammad Movassaghi vegyészprofesszor és munkatársai a Science tudományos magazin április számában írtak a létrehozásáról, ami embert próbáló feladat volt. A kutatókat nemcsak a molekula rákgyógyszerként való alkalmazása vonzotta, hanem a különleges struktúrája is. A (+)-11,11'-Dideoxyverticillin A molekulának ugyanis nyolc királis centruma van - ezek olyan szénatomok, amelyekhez négy különböző kémiai csoport kapcsolódik.

Amikor egy szénatomhoz négy különböző csoport kapcsolódik, a molekulának kétféle elrendezése lehet, amik egymás tükörképei; ezeket a köznyelvben jobbkezes és balkezes molekulaként is emlegetik.

Különösen nagy kihívás volt, hogy mindegyik királis centrumnál a megfelelő elrendezést hozzuk létre, mondta Movassaghi. Amikor nagy vegyi struktúrákat kapcsolnak a szénatomokhoz, egyre nehezebb hozzáférni a centrumhoz. Bár a folyamat egyes lépéseinek a kidolgozása is nehéz feladat volt, sokkal bonyolultabb volt meghatározni a lépések sorrendjét. A molekulának sok kötése érzékeny például az oxidációra, és ha rossz a sorrend, akkor megsérülhetnek a korábban létrehozott kötések.

Most, hogy sikerült létrehozni a molekulát, a kutatók elkezdhetnek játszadozni vele. Például hasonló anyagokat hozhatnak létre, hátha azoknak is van valamilyen gyógyító hatásuk. A tudósok még azt sem tudják, hogy mi a (+)-11,11'-Dideoxyverticillin A eredeti célja. Valószínű, hogy a gomba természetes védőrendszerének a része, a mikroba ezzel tartja távol a rivális fajokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?