Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Rákgyógyszer lehet a tengeri gombából

2009.04.29. 16:40 Módosítva: 2009-04-29 16:46:39
Amerikai vegyészeknek sikerült mesterségesen előállítaniuk egy tengeri gomba által termelt, igen bonyolult molakulát, amiből új rákgyógyszer készíthető.

William Fenical, a Scripps óceánkutató intézet munkatársa tíz évvel ezelőtt talált egy óceánban élő gombafajt, amiből a laborban elkülönített egy ráksejteket pusztító molekulát. Most az Massachusetts Institute of Technology (MIT) vegyészei létrehozták a szintetikus változatát, így az orvosok könnyebben tudnak kísérletezni vele.

A könnyen megjegyezhető nevű (+)-11,11'-Dideoxyverticillin A molekula egyike legbonyolultabb természetes alkaloidáknak. Mohammad Movassaghi vegyészprofesszor és munkatársai a Science tudományos magazin április számában írtak a létrehozásáról, ami embert próbáló feladat volt. A kutatókat nemcsak a molekula rákgyógyszerként való alkalmazása vonzotta, hanem a különleges struktúrája is. A (+)-11,11'-Dideoxyverticillin A molekulának ugyanis nyolc királis centruma van - ezek olyan szénatomok, amelyekhez négy különböző kémiai csoport kapcsolódik.

Amikor egy szénatomhoz négy különböző csoport kapcsolódik, a molekulának kétféle elrendezése lehet, amik egymás tükörképei; ezeket a köznyelvben jobbkezes és balkezes molekulaként is emlegetik.

Különösen nagy kihívás volt, hogy mindegyik királis centrumnál a megfelelő elrendezést hozzuk létre, mondta Movassaghi. Amikor nagy vegyi struktúrákat kapcsolnak a szénatomokhoz, egyre nehezebb hozzáférni a centrumhoz. Bár a folyamat egyes lépéseinek a kidolgozása is nehéz feladat volt, sokkal bonyolultabb volt meghatározni a lépések sorrendjét. A molekulának sok kötése érzékeny például az oxidációra, és ha rossz a sorrend, akkor megsérülhetnek a korábban létrehozott kötések.

Most, hogy sikerült létrehozni a molekulát, a kutatók elkezdhetnek játszadozni vele. Például hasonló anyagokat hozhatnak létre, hátha azoknak is van valamilyen gyógyító hatásuk. A tudósok még azt sem tudják, hogy mi a (+)-11,11'-Dideoxyverticillin A eredeti célja. Valószínű, hogy a gomba természetes védőrendszerének a része, a mikroba ezzel tartja távol a rivális fajokat.