Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Háromféle ritmust ismer a szervezet

2009.04.30. 11:30 Módosítva: 2009-04-30 11:36:47
Az emlősök napi ritmusa bonyolultabb, mint eddig feltételezték, a gének egy része ugyanis huszonnégy óránál rövidebb ciklust követ - erről az amerikai Pennsylvaniai Egyetem és a kaliforniai Salk Biológiai Intézet kutatói számoltak be.

Olyan géneket fedeztek fel, amelyeket a belső óra tizenkét, illetve nyolc óránként átkapcsol. Most először sikerült felfedezni nyolcórás ritmust - tárta fel a vizsgálat vezetője, John Hogenesch farmakológus. A PLoS Genetics folyóiratban publikált tanulmány szerzői szerint a kutatás eredménye hozzájárulhat a napi ritmusban bekövetkező zavarok jobb megértéséhez.

A ciklusok kimutatásához a kutatók egerek májából izoláltak DNS-t, majd azt két napig megfigyelték. Háromezer olyan gént találtak, amely huszonnégy órás ritmus szerint működik: ez a májban található összes gén négy százalékának felel meg, és tízszerese annak, amit a kutatók eredetileg vártak.

A nagyobb meglepetést azonban az szolgáltatta, hogy kétszázhatvan gén tizenkét órás, hatvanhárom pedig nyolcórás ütem szerint dolgozik. "Újdonság, hogy a génkifejeződés huszonnégy óránál rövidebb ütemben is megtörténhet" - erősítette meg a bázeli egyetem kronobiológusa, Christian Cajochen. Más ciklusoknál, mint például a testhőmérsékleténél vagy a fáradtság- és teljesítménygörbékénél tizenkét órás ritmus figyelhető meg.

A génkifejeződés olyan soklépcsős folyamat, amelynek során a génben rejlő információ, a DNS megjelenik valamilyen fehérjében: eredményképpen a sejt szerkezete és funkciója megváltozik. A génkifejeződés nyolcórás ütemében Cajochen nem a jelenlegi emberi munkanap biológiai rögzülését látja. "A munkaütem szempontjából sokkal jelentősebb a világosság és a sötétség váltakozása vagy a fáradtság. Ezekre vezethető vissza, hogy reggel hatkor és koradélután van teljesítőképességünk mélypontja" – hangoztatta.

Az emberi szervek közül a máj különösen függ a ritmusoktól, mivel fontos anyagcsere-folyamatokat irányít. "A májnak tudnia kell, mikor van éjszaka. Erről az agy belső órája informálja, az pedig a világosság és sötétség váltakozásából szűri le ezt. Ha a máj ritmusa nem egyezik az agyéval, mint például időzónák átlépésekor, szokatlan időpontokban vált ki éhségérzetet" - magyarázta kronobiológus, hozzátéve: fontos napi ritmussal rendelkező szerv a szív és a tüdő is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?