Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az öregkor jobban fáj a nőknek

2009.05.04. 13:20 Módosítva: 2009-05-04 13:23:51
A nők tovább élnek, mint a férfiak, ennek azonban ára van. Egy új tanulmány szerint a fiatal vagy korai középkorban gyökerező elhízás és ízületi gyulladások nehezen elviselhetővé teszik az idős nők életét, még a velük egyidős férfiakhoz képest is.

Egy korábbi, 2005-ös tanulmány megmutatta, hogy a nők szenvedése részben azért nagyobb, mert a fájdalom érzékelésében szerepet játszó hormonjaik szintje eltér a férfiakétól. A mostani vizsgálat azonban egyértelműen jelzi azt is, hogy a nőknél nagyobb arányban jelennek meg a krónikus fájdalommal járó állapotok.

Közel hatezer, 65 év fölötti ember közül a nők két és félszer több esetben szenvedtek valamiféle megrokkanástól, mint a velük egyidős férfiak - ismerteti az amerikai Duke Egyetem orvosi központja munkatársainak kutatási eredményét a LiveScience. Heather Whitson, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy bár a nők tovább élnek, mint a férfiak, nagyobb a kockázatuk, hogy túlsúly és ízületi bántalmak miatt életminőségük jelentősen romlik. Whitson szerint a megállapítás azért is fontos, mert jelzi, hogy a nők idős korukra elveszíthetik önállóságukat, önellátási képességüket.

A krónikus fájdalom, amely becslések alapján 75 millió amerikait érint, korábbi tanulmányok szerint az agyban is okoz elváltozásokat. Szakemberek úgy vélik, a mozgás az egyik legjobb ellenszere a krónikus fájdalomnak. Whitson hozzátette, hogy bár a nők gyakrabban szednek fel túlsúlyt, mint a férfiak, ha tudatosul bennük, hogy ezáltal gyerekeik terhére lehetnek később, esetleg ápolási otthonban kell élniük, akkor nagyobb elszántságot mutatnak, hogy megtartsák még egészségesnek számító súlyukat.

A tanulmány azt is jelezte, hogy az elhízáson és ízületi gyulladáson kívül az idősebb nők körében a férfiakhoz képest nagyobb arányban fordulnak elő törések, látási problémák és hörghurut. A felmérésben szereplő férfiak között viszont nagyobb arányban jelentkeztek hallási problémák, koszorúér-betegség, szívelégtelenség, szélütés, diabétesz, valamint tüdőtágulat.