Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Kiüríthető ketchupos flakont fejlesztettek

2009.05.07. 11:08 Módosítva: 2009.05.07. 11:09
Víztaszító réteggel vonta be egy német kutató a ketchupos flakont, hogy kijöjjön belőle minden ketchup.

A müncheni műszaki egyetem élelmiszercsomagolás-technikai intézetének kutatója, Florian Loibl egy bosszantó problémától szeretné megszabadítani az emberiséget: kifejlesztette a könnyen kiüríthető ketchupos flakont. Az új flakon falán ugyanis nem tud megtapadni a folyadék, akadály nélkül folyik a nyíláshoz, ahol aztán könnyen kinyomható.

A trükk lényege, hogy az élelmiszerkutató egészen sima felületet hozott létre. "Megvizsgáltam, hogyan lehet a legcsekélyebbre csökkenteni a termék tapadását a flakon falán" - magyarázta Loibl.

Bár a teflon kedvező tulajdonságai ismertek, borsos ára és fluortartalma miatt egyetlen élelmiszergyártó sem használja csomagolóanyagként. A kutató ezért egy európai uniós projekt keretében számtalan bevonatot tesztelt, hogy megállapítsa, milyen gyorsan folyik le rajtuk a ketchup.

A különböző rétegeket - pár nanométer vastagságú és többnyire szilikonszerű anyagokat - a laboratóriumhoz közel eső Frauenhofer Intézetben állították elő plazmakezeléssel. Leginkább a víztaszító rétegek váltak be - számolt be a kísérletekről a Die Welt című német lap online kiadása.

Loiblnak sikerült úgy kiürítenie egy flakont, amelyben előzőleg a ketchup harminc százaléka bent ragadt, hogy a veszteség csupán négy százalék lett. Természetesen ez a fogyasztónak is megéri, ezért a cégek élénken érdeklődnek a bevonat iránt - és nemcsak az élelmiszerágazat, hanem a kozmetikai ipar képviselői is.