Kipusztulhatnak a vad gyümölcsfák
A nemzetközi alapítvány tanulmányában felsorolt gyümölcsfafajok éghajlati tűrőképességük miatt fontos szerepet játszhatnának az élelmiszergyártásban, de az utóbbi ötven évben az erdők kilencven százaléka elveszett az alapítvány szerint. Az összeállítás negyvennégy fafajt sorol a kihalás szélén állók kategóriájába Kirgizisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán területéről.
Fő fenyegetésként a természeti kincsek túlzott kiaknázását és az ember térhódítását nevezi meg a tanulmány. Az erdőkben több mint háromszáz vad gyümölcsfafaj honos, többek közt alma, szilva, cseresznye, sárgabarack és dió.
"Sok faj csak ezeken a területeken él - magyarázta a kutatás vezetője, Antonia Eastwood a BBC hírportálnak. - Nagyon hegyes és száraz vidékekről van szó, ezért a fajok zöme jól bírja a hideget és az aszályt. A mi gyümölcseink többsége igen szűk genetikai bázisra épül. Az élelmiszerkészleteket fenyegető veszélyek, köztük a betegségek és az éghajlatváltozás miatt szükség lehet majd arra, hogy visszanyúljunk ezekhez a fajokhoz, és bevegyük őket a nemesítési tervekbe".
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium már támogatott olyan kazahsztáni expedíciókat, amelyek során a kutatók a termesztett almák genetikai változatosságának növelése céljából gyűjtöttek mintákat. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a nemesített fajtákat vad törzsekkel keresztezzék, ami a betegségeknek jobban ellenálló változatokat eredményezhet. "Ezeknek az országoknak sajnos nincs forrásuk arra, hogy megvédjék értékes fáikat" - tette hozzá Eastwood.