Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Magyarok is keresték Antonius és Kleopátra sírját

2009.05.08. 10:55 Módosítva: 2009.05.08. 10:56
Georadarral és magnetométerrel végeztek vizsgálatokat magyar szakemberek Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének meghívására Taposiris Magnában, ahol jelenleg Kleopátra és Antonius sírját keresik egyiptomi és dominikai régészek.

Az Alexandriától 50 kilométerre nyugatra, a Földközi-tenger partján lévő templomot feltehetően II. Ptolemaiosz Philadelphosz (Kr.e. 309-246) idején emelték Ízisz és Ozirisz tiszteletére. Később hozzáépítettek, majd keresztény templom települt falai közé.

Aknamunka

A magyar szakemberek feladata az volt, hogy a híres szerelmespár vélelmezett sírját rejtő aknák, gödrök után kutassanak. Az egyiptomi királynő sírját azért feltételezik itt, mert tavaly Taposiris Magnában Kleopátrának tulajdonított szoborfejet találtak - mondta az MTI-nek Vanek Zsuzsanna egyiptológus, a magyar expedíció vezetője. Ez azonban nem jelenti, hogy a királynő ott is nyugszik, hiszen a legtöbb templomban fogadalmi szobrokat helyeztek el. Feltételezhető, hogy a Kleopátra-fej is egy fogadalmi szobor része. A Ptolemaiosz-korban az uralkodók istenként jelentek meg a tömegek előtt. Kleopátrát általában Íziszként ábrázolták, így Taposiris Magnában fogadalmi ajándékként helyezhették el a Kleopátra-szobrot - fejtette ki a magyar kutató.

Az egyiptológusok nagy része sem ért egyet az elmélettel, miszerint a legendás ókori szerelmespár a templomban nyugodna. "Az ősi egyiptomiak ugyanis nem temetkeztek a templomokban. Kleopátra idejében, a Kr.e. I. században Taposiris Magna egy működő templom volt, nagyon sokan jöttek ide messzi földről, a templomban is aludtak, vagyis kizárt, hogy titokban el lehetett volna temetni Kleopátrát vagy Antoniust" - magyarázta Vanek Zsuzsanna.

"Felmértük az egyiptomi fél által kért területet és csupán a keresztény templomban találtunk három aknát. Mi aknának nevezzük, de előfordulhat, hogy ezek beásások, vagy más képződmények, ez majd a terület feltárásakor derül ki. A síraknát, amelyet a dominikai régészek és Záhi Havvász keresett, nem találtuk meg" - hangsúlyozta az egyiptológus.

Érdekességként említette a templom északnyugati sarkában lévő 9 méter mély aknát, ami eredetileg kőbánya volt. Ennek a közepében mesterségesen építettek fel kövekből egy körülbelül 1,8-szor 1,5 méteres aknát. A templom későbbi átépítése során a kőbányát törmelékkel töltötték fel, így az aknának csupán a teteje látszott ki. "A dominikai régész, Kathreen Martinez úgy vélte, hogy itt lehet Kleopátra sírja. Ez azonban kizárt, az akna nagyon keskeny, ráadásul oldalkamrái sincsenek" - magyarázta.

Pózoló papok

Az akna feltárásakor két, csecsemőpózban elhelyezett csontvázat találtak. A nyakukon az Ozirisz-papok jelvényét viselték, ebből feltételezik, hogy két Ozirisz-pap földi maradványairól van szó. "A csontvázak pozíciója nagyon furcsa, Kleopátra korában már nem helyezték a holttesteket magzati pózba. Nem igazán lehet tudni, hogyan kerültek oda, a rejtély megoldásához további vizsgálatok szükségesek, de kizárt, hogy abban az aknarészben lenne Kleopátra sírja" - hangsúlyozta Vanek Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a felmérést már több expedícióval is elvégeztették, ám senki sem jutott semmiféle eredményre.

A magyar expedíció szintén a Legfelsőbb Régészeti Tanács felkérésére georadarméréseket végzett tíz helyen a Királyok Völgyében és a Nyugati Völgyben is. "A Királyok Völgyében III. Ramszesz sírja közelében találtunk egy aknát, mellette pedig feltehetően munkások kunyhóinak nyomai vannak a földben 2-3 méteres mélységben. Ami a nagyobb attrakció számunkra, a Nyugati Völgyben Ai fáraó sírja előtt találtunk egy nagyméretű aknát. Pontosan nem is tudtuk lemérni a mélységét, 5 méternél biztos, hogy mélyebb. Lehet, hogy egy másik sírt találtunk előtte, vagy egy rejtekhelyet, de ezt is csak a régészeti feltárás igazolhatja" - összegezte Vanek Zsuzsanna.

Az expedíciót szakemberekkel a Baranya megyei múzeumok igazgatósága segítette, a Catering Kft. pedig az igen drága műszaki felszerelést biztosította. A projekt anyagi hátterét a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem és a Horus Alapítvány teremtette meg.