Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Új faj a hobbit

2009.05.08. 10:21 Módosítva: 2009.05.08. 10:22
Az apró termetű hobbitok (Homo floresiensis), amelyek csontvázára 2003-ban bukkantak az indonéziai Flores szigetén, korábban ismeretlen emberi faj képviselői - állítják két tanulmány szerzői, akik a Nature folyóiratban számoltak be eredményeikről.

Az egy méter magas, 30 kilogrammos hobbitok vadásztak, szerszámokat készítettek, és a tüzet is ismerték. Agyuk térfogata a modern ember agyának harmadát tette ki, akkora volt, mint a csimpánzoké. Nyolcezer évvel ezelőtt tűntek el Flores szigetéről. A megtalált fosszíliák 18 ezer évesek.

A Floresi ember a felfedezése óta megosztja a tudósokat. Egyesek szerint a hobbitok a Homo erectus, a felegyenesedett ember leszármazottai. Az évezredek során csökkent a testméretük és az agytérfogatuk, ezzel alkalmazkodtak a hobbitok szigetük korlátozott természeti forrásaihoz. Mások szerint az evolúciós zsugorodás nem magyarázhatja meg a hobbitok aprócska agyát, és az egyetlen logikus magyarázat, hogy a Floresen élő maroknyi csoport egy genetikai rendellenességben, mikrokefáliában szenvedett, ami az agy kórosan kicsiny, gyengeelméjűséggel járó méretében nyilvánul meg. Voltak olyan vélemények is, hogy a hobbitok rendellenességét a pajzsmirigyhormon hiánya okozta.

Fej helyett a lábfejet

A New York-i Stony Brook University kutatói William Jungersszel az élen a hobbitok lábát vizsgálták, amely bizonyos értelemben nagyon is emberi. Az öregujj a többi lábujjal párhuzamosan helyezkedett el, az ízületeik pedig lehetővé tették, hogy a lábujjak kinyúljanak, ahogy a hobbitok teljes súlyukkal a lábfejükre nehezedtek: ez a mechanizmus ismeretlen az emberszabású majmok esetében. Ugyanakkor a Floresi ember lábfeje primitívebb volt, mint a modern emberé: lényegesen hosszabb, az öregujj pedig igen kicsi, viszont a kisujj hosszabb. A lábfej statikai szerkezete inkább a csimpánzéra hasonlít.

A legutóbbi kenyai régészeti leletek tanúsága szerint a modern lábfej másfélmillió évvel ezelőtt alakult ki, legnagyobb valószínűséggel a Homo erectusnál. Ebből kiindulva, hacsak a hobbitok az idők során nem fejlődtek vissza, a Floresi ember és a kiegyenesedett ember útjának jóval korábban kellett szétválnia. William Jungers és munkatársai ebből azt a következtetést vonták le, hogy nem a Homo erectus a hobbitok őse. Akárhogy is van, az amerikai kutatók szerint a hobbitok egy különálló, eddig ismeretlen faj képviselői, ez viszont még mindig nem magyarázza meg aprócska agyukat.

Eleanor Weston és Adrian Lister, a Londoni Természettudományi Múzeum kutatói Madagaszkár szigetén talált ősvízilovak koponyáit hasonlították össze szárazföldi fajtársaikéval. A tudósok legnagyobb meglepetésére a szigeti lét zsugorító hatása sokkal nagyobb volt, mint korábban lehetségesnek tartottak. "Bármi is legyen a magyarázat a Homo floresiensis testméretéhez képest apró agyára, a szigeti lét zsugorító hatása szerepet játszott az evolúcióban" - írták a brit kutatók tanulmányukban.   • Bérelnék
  • Hírek