16:00, December 09. ÉLŐ
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

David Attenborough mutatja be a szupertitkos hiányzó láncszemet

2009.05.11. 10:40
Valószínűleg David Attenborough természettudós és televíziós személyiség lesz a műsorvezetője annak a - mindeddig szupertitkos - dokumentumfilmnek, amiben a BBC bemutatja az emberi evolúció egy rendkívül fontos, mindeddig hiányzó láncszemét.

A BBC műsort készített a kihalt adapidaféle főemlősök egy 37-47 millió éves példányának teljes csontvázáról, amit egy Frankfurt közeli lelőhelyen találtak. A ma élő makikhoz hasonló állat a dokumentumfilm szerint nemcsak egy a sok főemlős közül, hanem egyenesen az a csoport, amelyből a ma élő majmok, emberszabásúak és emberek kifejlődtek. A Daily Mail című brit lap úgy tudja, hogy a 90 perces dokumentumfilm alapjait képező kutatás eredményeit május 19-én New Yorkban mutatják be.

Philip Gingerich, az amerikai Paleontológiai Társaság elnöke megerősítette, hogy tanulmányozta a lenyűgözően teljes csontvázat, és hogy kutatásaikról a Public Library of Science című tudományos folyóiratban készülnek beszámolni. Nem tagadta azt sem, hogy beszélt Attenborough-val is az elvégzett kutatásról.

Hiányzó ápolóeszközök

Az őslénykutatók és evolúcióbiológusok egybehangzó véleménye szerint a felfedezés végre megadhatja a választ arra, hogy melyik faj az őse a mai főemlősöknek - és vele az embernek. A kérdés hosszú ideje heves vitákat váltott ki a szakemberek között. Néhányan ugyanis meg vannak győződve arról, hogy az adapifélék az elődeink, de sokan ezt nem látják bizonyítottnak.

Az új lelet egy eddig még sosem vizsgált adapida, amely külső jegyeiben egyértelműen az ősi kisemlősök és a főemlősök közötti átmenetnek tűnik. A fiatal nőstény csontvázát vizsgáló kutatócsoport szerint a kövület semmiképpen sem maki, mivel nincsen úgynevezett sűrűfésűje - azaz a makikra jellemző, szőrápolásra használt alsó fogai -, és hátsó lábán ápolókarmai, amelyeket a lemurok vakarózásra használnak.

Egy faj az adapidák közül (Forrás: Wikipedia)
Egy faj az adapidák közül (Forrás: Wikipedia)

A több részletben felfedezett fosszília utolsó darabjait a Norvég Természettudományi Múzeum vásárolta meg magángyűjtőktől. A darabok viszont olyan jó állapotban maradtak fenn, hogy a kutatók szerint még a lágyrészeket, sőt a gyomortartalmat is meg tudták vizsgálni. A Darwinius masilae névre keresztelt állat a forróövi őserdők lakója volt. A fiatal nőstény még nem volt egyéves halálakor, de már nem szopott, és kifejlődött a fogsora. Végtagjain inkább körmöket, semmint a modern makik karmait viselte. Kifejlett állapotában nagyjából 90-95 dekát nyomhatott.   • Hírek
  • Hírek