Antal, Anett
16 °C
23 °C

Nagyon változékony a mexikóiak géntérképe

2009.05.12. 16:26 Módosítva: 2009.05.12. 16:26
A mexikói lakosság új géntérképe oly nagy változékonyságot mutat, amilyen sokrétű volt a nemzet történelme; a populáció ebből a sokféleségből sokat profitálhat, elsősorban az orvosságok tesztelésénél és a különböző betegségek rizikójának értékelésénél.

Gerardo Jimenez-Sanchez, a Mexikói Nemzeti Orvosgenetikai Kutatóintézet kutatója munkatársaival 300 kevert etnikai eredetű mesztic DNS-állományát vizsgálta, és sok olyan genetikai variációt talált, amely indián, európai és afrikai örökségre utalt. A kutatók ezeket a génszekvenciákat 30 bennszülött indián DNS-állományával hasonlították össze.

A kutatók, akik eredményeikről az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában számoltak be, 89 olyan jellemző, közös génvariációt fedeztek fel, amelyek nem szerepelnek a HapMap Nemzetközi Projekt katalógusában. Ez az adatbázis az emberek közötti genetikai hasonlóságokat és különbözőségeket térképezte fel.

"Ez a kutatás elősegítheti a mexikóiakat sújtó betegségek genetikai alapjainak megismerését, ezáltal e kórok leküzdését célzó hatékonyabb stratégiák kidolgozását" - hangsúlyozta Gerardo Jimenez-Sanchez, hozzátéve, hogy a vizsgálat túlmutat Mexikón, új adatokkal bővítve a latin-amerikai lakosságra vonatkozó ismereteket.

Latin-Amerikában több mint 560 millió ember él, az amerikai népesség-nyilvántartó hivatal adatai szerint pedig az Egyesült Államokban a latinók száma 2007-ben meghaladta a 45,5 milliót. Ez a legnagyobb és a leggyorsabban növekvő kisebbség az Egyesült Államokban.

"Ez a vizsgálat fehéren-feketén bebizonyította, hogy a kevert eredetű latin-amerikai lakosság eléggé különbözik a világ egyéb népességétől ahhoz, hogy génállományuk teljes skálájú feltérképezése mind tudományos, mind gazdasági szempontból indokolt legyen" - mutatott rá Julio Frenk volt mexikói egészségügyi miniszter, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének professzora.

A genetikai vizsgálat egyébként választ adhat arra, hogy az A/H1N1 vírus által okozott új típusú influenza miért a mexikóiak között szedte elsősorban halálos áldozatait. Míg Mexikóban legalább 56-an vesztették eddig életüket a járvány során, az Egyesült Államokban hárman, egy személy pedig Kanadában hunyt el.

"Ma még lehetetlen megmondani, hogy a genetikai sajátosság felelős-e az A/H1N1 egyedülálló halálozási arányáért Mexikóban" - hangsúlyozta Gerardo Jimenez-Sanchez. A szakértő szerint a mexikói populáció genetikai változékonyságának ismerete segíthet azonosítani azokat az örökléstani variációkat, amelyek bizonyos fertőző betegségek, így az influenza iránti fogékonyságért felelősek.