16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Nobel-díjas csatlakozott a Bolyai-díjhoz

Oláh György Nobel-díjas kémikus és John Lukács történész-író védnökként csatlakozott a Bolyai-díjhoz. Szerdán dönt az illetékes bizottság arról, ki kapja meg az elismerést.

Jövő hét végén, május 24-én adják át a 2009-es Bolyai-díjat. Az egyik legrangosabb hazai tudományos elismeréshez idén védnökként csatlakozott két magyar származású tudós: Oláh György magyar kémikus, aki 1994-ben kapott Nobel-díjat a karbokation kémiához való hozzájárulásáért, valamint John Lukacs nemzetközi hírű történész-író.

A kétévente átadott Bolyai János Alkotói Díj az első jelentős magánkezdeményezésű tudományos elismerés Magyarországon 1945 óta, az ehhez kapcsolódó alapítványt 1998 májusában magánvagyonukból hozták létre neves magyar üzletemberek. Az alapítók Karsai Béla, a Karsai Műanyagipai vállalatcsoport tulajdonos-vezérigazgatója, Lantos Csaba, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettese, Somody Imre, a Pharmavit korábbi tulajdonos-vezérigazgatója és Várkonyi Attila kockázatitőke-befektető. A kezdeményezéshez csatlakozott Alexander Brody, író, szerkesztő, reklámszakember, a reklám világszövetség korábbi elnöke.

Az idei díjátadó keddi sajtótájékoztatóján Somody Imre elmondta, hogy amikor 1996-ban kitalálták, hogy létrehozzák a díjat, azt szerették volna, hogy törvény biztosítsa a működését. Ez nem történt meg, de néhány év alatt a díj hagyománnyá vált, és több köztársasági elnök is felkarolta a kezdeményezést. A díjról döntő bizottságot Sólyom László vezeti, a tagok közül hetet a Magyar Tudományos Akadémia elnöke jelöl, további hetet pedig a Bolyai-díj alapítói delegálnak.

A bizottság munkájáról Bitskey Botond, a Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalvezető helyettese számolt be. Bitskey elmondta, hogy a bizottság szerdán ülésezik, és valószínűleg akkor el is döntik, ki kapja az idei Bolyai-díjat. Idén meglepően sok, nyolc jelölés érkezett – a korábbi években csak 3-4 jelölt közül kellett választani. A bizottságnak nincs „kedvenc” tudományterülete, a díj odaítélésénél inkább az a szempont, hogy a díjazott olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású kutató legyen, aki nemzetközi mércével mérve is kimagasló eredményt ért el a tudományban. Az alapítók szándéka szerint a mindenkori díjazottnak olyan, még ma is aktív tudósnak kell lennie, aki alapvetően Magyarországon éri el a világszintű kutatási eredményeit, és példakép a fiataloknak.

A Bolyai-díjat első alkalommal Freund Tamás agykutató kapta 2000-ben. A későbbi díjazottak Roska Tamás elektronikai mérnök-kutató (2002), Bor Zsolt lézerfizikus (2004) és Lovász László matematikus (2007) voltak. A díjjal korábban 50 ezer euró járt, de az idei díjazott már 100 ezer eurót vehet át jövő héten a köztársasági elnöktől.  • Tippek
  • Bankszámla