Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Összefüggés lehet a meditáció és az agytérfogat között

2009.05.21. 06:55
Még nem bizonyított, hogy pontosan mi az összefüggés, de az már biztosnak tűnik, hogy akik rendszeresen meditálnak, azoknak nagyobb az agytérfogatuk.

A meditáció és az érzelmekért felelős agyterületek nagysága között összefüggés van - derül ki egy amerikai tanulmányból. "Aki gyakran meditál, kiválóan kezeli pozitív érzelmeit, érzelmileg stabil marad, és különösen jól tud összpontosítani" - mondta a kutatás vezetője, Eileen Luders.

A Kaliforniai Egyetem kutatói az agy elváltozásaival magyarázzák a jelenséget a Neuroimage című szaklapban. A kutatás eredménye szerint azoknak az embereknek, akik gyakran meditálnak, jóval nagyobb kiterjedésűek a következő agyterületei: hippokampusz, orbitofrontális kortex, jobb oldali talamusz.

Ezek az agyterületek mind érzelmi folyamatok és a személyiség irányításáért felelősek. A kutatók azonban felhívják arra a figyelmet, hogy mikroszkopikus szinten még nem vizsgálták meg a különbségeket. Így az a kérdés, hogy a jelenség az agysejtek osztódásával, megnagyobbodásával, vagy szinapsziskapcsolataik javulásával magyarázható-e, egyelőre megválaszolatlan marad.

Ráadásul a 44 megvizsgált meditálóról nincs adat az első meditációja előtti időszakból, így azt sem lehet megvizsgálni, hogy a különféle agyi elváltozásokkal rendelkező emberek különösen hajlamosak-e meditálni.