Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar AIDS-gyógyszer gyerekeknek

2009.05.25. 14:00 Módosítva: 2009-05-25 14:01:09
Lakatos Lajos debreceni főorvos abban bízik, hogy egy meglehetősen elterjedt készítménnyel lehetne hatékonyan kezelni az AIDS-et az anyától elkapó újszülötteket.

Egy már meglévő, sokrétűen használt készítményben a D-penicillaminban(DPA) fedezte fel Lakatos Lajos, a Debreceni Kenézy Kórház Gyermek és Úszülött Osztályának nyugalmazott főorvosa a HIV-fertőzés csecsemőkori ellenszerét.

A professzor kutatásai alapján azoknál az újszülötteknél működhetne a DPA, akik az édesanyjuktól kapták el a HIV-fertőzést.

A kezelés elméletileg csak néhány hetes kúra lenne, ami alig kerül többe 30 dollárnál.

A születés után pontosan meg lehet számolni hány vírus van az újszülöttben és mivel a DPA csecsemőknél nem vált ki olyan mellékhatásokat, mint felnőtteknél, már öt AIDS-es csecsemőn kipróbálva is bizonyíthatóvá válna a feltételezés helyessége - magyarázta a lapnak Lakatos Lajos.

A bizonyításhoz csak arra lenne szükség, hogy kipróbálhassák a gyógyszer hatását. A professzor a felfedezését már megosztotta Bill és Chelsea Clintonnal is, de azt válaszolták, hogy egyelőre nem áll módjukban a magyar fejlesztés felkarolása.