Ervin
12 °C
28 °C

Magyar AIDS-gyógyszer gyerekeknek

2009.05.25. 14:00 Módosítva: 2009.05.25. 14:01
Lakatos Lajos debreceni főorvos abban bízik, hogy egy meglehetősen elterjedt készítménnyel lehetne hatékonyan kezelni az AIDS-et az anyától elkapó újszülötteket.

Egy már meglévő, sokrétűen használt készítményben a D-penicillaminban(DPA) fedezte fel Lakatos Lajos, a Debreceni Kenézy Kórház Gyermek és Úszülött Osztályának nyugalmazott főorvosa a HIV-fertőzés csecsemőkori ellenszerét.

A professzor kutatásai alapján azoknál az újszülötteknél működhetne a DPA, akik az édesanyjuktól kapták el a HIV-fertőzést.

A kezelés elméletileg csak néhány hetes kúra lenne, ami alig kerül többe 30 dollárnál.

A születés után pontosan meg lehet számolni hány vírus van az újszülöttben és mivel a DPA csecsemőknél nem vált ki olyan mellékhatásokat, mint felnőtteknél, már öt AIDS-es csecsemőn kipróbálva is bizonyíthatóvá válna a feltételezés helyessége - magyarázta a lapnak Lakatos Lajos.

A bizonyításhoz csak arra lenne szükség, hogy kipróbálhassák a gyógyszer hatását. A professzor a felfedezését már megosztotta Bill és Chelsea Clintonnal is, de azt válaszolták, hogy egyelőre nem áll módjukban a magyar fejlesztés felkarolása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!