Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Spermaszerű nanorobot lehet a sebészek új eszköze

2009.06.02. 07:14
A jövőben spermára hasonlító, ostoros baktériumként úszó távirányítású robotok segíthetnek abban, hogy a testben a megfelelő helyre kerüljenek a gyógyszerek.
(Forrás: American Chemical Society)
(Forrás: American Chemical Society)

Sok baktérium ostorral hajtja magát előre a vízben, mert abban a mérettartományban a szokványos úszó mozdulatok nem hatékonyak, írta a New Scientist. Peer Fischer és munkatársai a Harvard egyetemtől ezeknek a parányi élőlényeknek a mozgását próbálják utánozni a miniatűr propellerükkel.

Az üvegből készült szerkezet feje 200-300 nanométer átmérőjű, a dugóhúzó alakú farok pedig 1-2 mikrométer hosszú, ami kevesebb mint egytizede az emberi sperma hosszának. A nanopropeller egyik felét kobalttal vonták be, ezért külső mágneses mezővel az egész szerkezet elforgatható, így tud a propeller előre haladni.

Másodpercenként 40 mikrométeres sebességével a nanorobot nem tartozik az úszóbajnokok közé. Viszont a mágneses mező módosításával nagyon pontosan irányítható, a New Scientist cikk szerint a könnyen végig tudták vezetni a parányi robotot egy R és egy @ alakú nyomvonalon.

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy a robotnak nincs szüksége saját energiaforrásra. Fischer kimutatta, hogy a robot a saját méreténél ezerszer nagyobb objektumot is meg tud mozgatni, tehát alkalmas lehet gyógyszerek célba juttatására, sőt, akár sebészeti beavatkozásra is.