Hedvig
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Fűszerrel az elbutulás ellen

2009.06.04. 14:20 Módosítva: 2009.06.04. 14:24
Amerikai kutatók szerint heti egy-két currys étel étrendünkben megelőzheti az Alzheimer-kórt és a demenciát.

A curry fűszerkeverék és a benne lévő kurkuma sárga színezőanyaga, a kurkumin antioxidáns hatású, és megelőzi az amiloid fehérjékből álló plakkok képződését az agyban. Utóbbiról a tudósok azt feltételezik, hogy ezek a lerakódott fehérjecsomók okozzák a szellemi leépülést, elbutulást.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói Murali Doraiswamy vezetésével vizsgálták a curry hatását az étrendben. A kutatásvezető eredményeikről a brit Royal College pszichiátriai társaságának éves ülésén számolt be Londonban. Elmondta, hogy genetikailag módosított egereken végzett kísérletek is bizonyították korábban: a kurkumin a fehérjeplakkokhoz kötődik, ezáltal akadályozza lerakódásukat.

A sárga curryt az indiai konyhában gyomorrontás és májbetegség ellen is használják. Az agyban keletkezett fehérjelerakódások a kutatók szerint gyulladást okoznak, ez vezethet végül az agysejtek pusztulásához. Doraiswamy úgy véli, a jövőben tabletta vagy spray formájában is lehet humán alkalmazása a kurkuminnak, de addig is érdemes hetente kétszer currys ételt enni, mert védhet a demenciától.