Ilona
17 °C
33 °C

Tetoválás tájékoztathat a diagnózisról

2009.06.04. 11:00 Módosítva: 2009-06-04 11:04:16
Az olyan betegségben szenvedők, akik rosszullétükkor esetleg nem tudnak beszélni az elsősegélyt nyújtókkal, magukra tetováltathatják a diagnózist. Az eljárás még orvosi szempontból vitatott.

Az orvosok általában nem hívei a tetoválásnak, mert sokszor találkoznak a nem megfelelően végzett beavatkozások következményeivel. Az Amerikai Klinikai Endokrinológusok kongresszusán azonban olyan tetoválástípust ismertettek, amit a sürgősségi betegellátással foglalkozó egészségügyiek is érdeklődéssel fogadtak.

Egy cukorbetegséggel foglalkozó szakorvos, Saleh Aldasouqui egy 37 esztendős, gyerekkora óta cukros férfi esetét ismertette a kongresszuson. A páciens, Todd Walsh ismételten sürgősségi betegellátásra szorul, mert hajlamos vércukor szintjének hirtelen leesésére. Ilyenkor zavarttá válik, sőt időnként elveszíti az eszméletét. A cukorbeteg fiatalember orvosi tanácsra állandóan viselt esetleges rosszullétének okát jelző karkötőt, de az többször eltörött vagy elveszett, és éppen a kritikus helyzetekben nem nyújtott segítséget. „A tetoválás sokkal megbízhatóbb megoldás” – vélekedett a szakorvos előadásában.

Todd Walsh csuklójára fekete-piros színben tetoválták a feliratot: CUKORBETEG. A doktor azt is elmondta, hogy amikor rövid közleményben először ismertette ezt a történetet, megjelent rendelésén egy másik fiatal cukorbeteg, aki biztonságos ellátása végett ugyancsak a bőrébe íratta bele a diagnózist.

Az előadással kapcsolatos vitában összecsaptak a nézetek. A tetoválás, ha nem magas színvonalon, nem megfelelő sterilitással történik, valóban kockázatot jelenthet. Az orvosi szakirodalomban előfordulnak leírások, hogy a tűszúrással a tetovált személynek nemcsak a festék jutott a bőrébe, hanem szervezetébe a májgyulladás, sőt az AIDS vírusa is. Ráadásul kérdés, hogy bármilyen betegség diagnózisa mennyire tartozhat a környezetre. Előfordulhat, hogy rossz szándékú emberek visszaélhetnek ezzel a messziről látható információval.