Új elem került a periódusos rendszerbe

2009.06.11. 08:44
Több mint 13 évvel felfedezése után hivatalosan is visszaigazolták a 112-es rendszámú elem létezését.

A 112-es rendszámú elem a hidrogénnél 277-szer nehezebb, és a periódusos rendszerben a higany alatt található, mert a tulajdonságai hasonlítanának hozzá, ám csupán az ezredmásodperc töredékéig él.

A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között magfúzióval a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni a szupernehéz elemeket, ám nehéz detektálni őket, mert kevés keletkezik belőlük és gyorsan szétesnek.

Az elmúlt 30 évben a darmstadti Nehézionkutató Intézet (GSI) munkatársai hat új elemet hozott létre (107-től 112-ig), az eddig Ununbiumnak nevezett 112-es az utolsó, amelyet hivatalosan is visszaigazolt az Alap- és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Egyesülete (IUPAC).

Az IUPAC döntése azt jelenti, hogy as német, finn, orosz és szlovák kutatókból álló csoport megkapta a jogot arra is, hogy végleges nevet adjon a szupernehéz elemnek. A 110-es rendszámú elemet például városuk után darmstadtium (Ds) névre keresztelték.  • Hírek
  • Hírek