Internetezők adhatnak nevet a 112-es elemnek

2009.06.12. 10:10 Módosítva: 2009.06.12. 10:12
Az internetezők segítségét kéri a honlapján a BBC a 112-es rendszámú elem elnevezéséhez: az elem létezését 13 évvel felfedezése után igazolták vissza.

Sigur Hofmann professzor, aki a darmstadti Nehézionkutató Intézetnél (GSI) a szupernehéz elemekkel foglalkozó kutatócsoportot vezeti, 30, illetve 82 protont tartalmazó cink és ólom atommagokat ütköztetett részecskegyorsítóban, így jött létre az új elem, amelynek az atommagjában 112 proton van.

A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között csak magfúzióval, a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni a szupernehéz elemeket, ám nehéz detektálni őket, mert kevés keletkezik belőlük és gyorsan szétesnek.

Az új elem körülbelül 227-szer nehezebb, mint a hidrogén, így a periódusos rendszer legnehezebb eleme, közölte szerdán a GSI, miután hivatalosan is elismerték a felfedezést. Az Alap- és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Egyesülete (IUPAC) hat hónapot adott az új elem elnevezésére, aminek most ununbium a nem hivatalos neve, a latin egy-egy-kettőből.

A hírről beszámoló Guardian című brit lap honlapján felkéri az internetezőket: választásukat megindokolva javasolnak nevet az új elemnek.

1981 óta Hofmann professzor és csapata korábban öt olyan elemet hozott létre, amelyek a természetben nem fordulnak elő. A 107-111-ig terjedő protonszámú elemek sorrendben a következő nevet kapták: Bohrium, Hassium, Meitnerium, Darmstadtium et Roentgenium.

"Nagyon örülünk, hogy a hatodik - és GSI-ben az elmúlt harminc évben felfedezett összes - elemet hivatalosan is elismerték" - tudatta Sigurd Hofmann a közleményben. A tudóscsapatra már csak a 112-es rendszámú elem elnevezése maradt - közölte Hofmann, hozzátéve, hogy 21 német, finn, orosz és szlovák tudós vett részt a felfedezésben.  • Hírek
  • Hírek