11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Képek a holdszonda becsapódásáról

2009.06.12. 16:55 Módosítva: 2009.06.12. 16:57
A Kaguja japán holdszonda több mint másfél éves programja befejezéseként június 10-én este a Hold felszínébe csapódott.

A 2007. szeptember 14-én útnak indított japán Kaguja (SELENE) az előzetes terveknek megfelelően 2009. június 10-én, magyar idő szerint 20:25-kor a Hold felénk forduló oldalának délkeleti peremén, a Gill-kráter közelében égi kísérőnk felszínébe csapódott, írja a Magyar Csillagászati Egyesület híroldala. A szonda a holdrajzi keleti hosszúság 80,4 fok, déli szélesség 65,5 fok közelében érte el a felszínt a Japán Űrügynökség (JAXA) adatai alapján. A becsapódást jelző fényfelvillanást földi távcsövekkel is meg lehetett figyelni, adataiból pedig a holdfelszín kémiai összetételére és fizikai tulajdonságaira lehet következtetni (a Holdba eddig becsapódott szondák helyét majd a NASA LRO nagyfelbontású kamerája fogja megtalálni, ez a szonda június 17-én indul útnak).

A japán holdszonda valószínű becsapódási helyét piros kör jelöli az ESA SMART-1 holdszondája 2005-ben készült fotóján
A japán holdszonda valószínű becsapódási helyét piros kör jelöli az ESA SMART-1 holdszondája 2005-ben készült fotóján

Hazánkból sajnos nem látszott a Kaguja becsapódási felvillanása, mivel nálunk a Hold csak jóval később kelt fel, de Japántól Ausztráliáig több helyen megfigyelhették. E sorok írásakor még csak az Angol-Ausztrál Obszervatóriumban készített megfigyelések voltak ismeretesek, illetve azt is tudjuk, hogy Új-Zélandon sajnos rossz idő volt (Mt. Johns obszervatórium). Az Angol-Ausztrál Obszervatórium 3,9 méteres teleszkópjának IRIS2 képalkotó spektrográfjával felvételsorozatot készítettek, amelynek képeiből mutatunk be néhányat. A felvételek a 2,3 mikron körüli keskeny infravörös sávban készültek 1 másodperces expozíciós idővel és a képek között 0,6 másodperces holtidő van.

Négy kép a holdszonda becsapódásáról
Négy kép a holdszonda becsapódásáról

A Kaguja rendkívül sok és értékes tudományos ismeretanyagot gyűjtött a Holdról és annak kozmikus környezetéről. Többek között részletes gravitációs térképet állított össze, valamint lézer, radar, illetve optikai képalkotókkal pontos domborzati térkép készült az egész Holdról. A felszín egyes vidékeiről egyszerre sikerült nagyfelbontású képeket és színképeket is elkészíteni a kémiai és ásványtani felméréshez. A japán holdkutatási program a SELENE-2 Holdra leszálló szondával folytatódik, amelyet a tervek szerint 2010 első félévében indítanak útnak.  • Hírek
  • Bankszámla