Gyula
8 °C
21 °C

Fölfelé gyökerezik a hóban élő növény

2009.06.16. 21:07
Korábban soha nem látott gyökérrendszert fedeztek fel botanikusok a Kaukázusban. A Corydalis conorhiza gyökere fölfelé tör és a hóból szívja ki a tápanyagot.

Egyáltalán nem meglepő, hogy eddig senki sem vette észre a Corydalis conorhiza különleges gyökereit, amik nem a talaj felé törnek, hanem fölfelé, írja a New Scientist. A gyökerek ugyanis a hó elolvadása után gyorsan elbomlanak és felismerhetetlenné válnak. A rövid nyári időszak után, amikor újra leesik a hó, megint kinőnek a gyökerek.

Az amszterdami VU egyetemen dolgozó Hans Cornelissen és munkatársai Dél-Oroszországban, a Kaukázus-hegységben találtak rá a különleges növényre. A nyár közepét leszámítva itt folyamatosan hó borítja a felszínt. Amikor a kutatók olvadás után bejárták a környéket, arra lettek figyelmesek, hogy a C. conorhiza fajokat a felszín fölött sűrű gyökérrendszer veszi körül. A csoport rájött, hogy a látszólag levegőben növő gyökereket az év nagy részében hó fedi, el is nevezték azokat hógyökérnek.

A hógyökér struktúrája teljesen más, mint a talaj mélye felé nyomuló gyökereké. Sokkal vékonyabbak és a levegővel érintkezve hamar elrothadnak. A tudósok következő feladata az volt, hogy kiderítsék a különleges gyökér feladatát. A csoport tudta, hogy a magas hegységekben kevés a nitrogén és a foszfor, de az utóbbit gombák segítségével beszerzik a növények. Később kísérletekkel is igazolták, hogy a hógyökér a hópelyhekben csapdába esett nitrogént szívja fel.