Háromszoros magyar tudóssiker

2009.06.16. 13:25 Módosítva: 2009.06.16. 13:30
Díjesőben részesültek fiatal magyar kutatók az Európai Anyagkutatási Társaság (European Materials Research Society, E-MRS) múlt héten Strasbourgban tartott rendezvényén – írja a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) sajtóközleményében.

A rendezvényen a húsz párhuzamos szekcióban odaítélt fiatal kutatói díjak közül hármat is az MTA MFA, illetve a kutatócsoportjában dolgozó magyar tehetségek vehettek át az E-MRS ünnepi plenáris ülésen Abdelilah Slaoui-tól, a társaság elnökétől.

A „fémoxid nanostruktúrák szintézise, tulajdonságai és alkalmazásai” szekcióban a nanométeres volfrámoxid szerkezetekről szóló előadásáért Szilágyi Imre Miklós, a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékén működő Anyagszerkezeti és Modellezési MTA kutatócsoport doktorandusza kapta a díjat. A „bio- és kémiai érzékelők és átalakítók: anyagoktól a rendszerekig” szekcióban bioérzékelő proteinrétegek vizsgálata és az interferometrikus érzékelő rendszer felépítése témában tartott előadásaival Kozma Péter, a Pannon Egyetem Interdiszciplináris Doktori Iskola hallgatója, az MTA MFA fiatal kutatója nyert. Végül, a „szén nanocsövek és grafén - alacsonydimenziós szénszerkezetek” szekcióban a grafén rétegek kristályorientáció-függő marását tárgyaló előadásával Nemes Incze Péter, az ELTE Fizikai Doktori Iskola hallgatója, az MTA MFA munkatársa érdemelte ki az elismerést.

„A siker jól példázza, hogy érdemes építeni a hazai tudásra. Fontos lenne, hogy a pedagógusokkal és a kormányzattal összefogva sikerüljön a mai tizenévesek természettudományos érdeklődését már most felkelteni, hogy a következő évtizedekben is legyenek kiváló magyar tudósaink, akik nélkül viszont sikeres magyar gazdaság sem lehetséges” – kommentálta a sikert Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója. Az igazgató hozzátette, hogy a díjazottak mellett elismerés illeti a témavezetőket és a társszerzőket is.  • Hírek
  • Árfolyam