Bernát, Felícia
EUR 385,00 Ft
USD 363,99 Ft
8 °C
30 °C

Csaknem minden állatfajnál létezik a melegszex

2009.06.18. 09:10 Módosítva: 2009.06.18. 09:18
Az azonos neműek közti szexuális kapcsolat előfordul az állatvilágban csaknem valamennyi fajnál a férgektől a békákon át a madarakig - állapította meg a témában megjelent kutatásokat áttekintő amerikai tanulmány a Trends in Ecology and Evolution című szakfolyóiratban.

"Az azonos neműek közti szexuális kapcsolat sokkal elterjedtebb, mint azt a népszerű irodalomból jól ismert példák jelzik: a bonobók (törpecsimpánzok), delfinek, pingvinek és muslicák" - mondta el a tanulmány szerzője, Nathan Bailey.

A kutató szerint az azonos neműek közti szexuális viselkedés eltér a különböző fajoknál. A hím muslicák például azért udvarolnak időnként másik hím gyümölcslegyeknek, mert hiányzik az a génjük, amely segíti a muslicát a nemek megkülönböztetésében. Ez eltér a palackorrú delfinek hímjeinek viselkedésétől, amelyek a csoport összetartó erejét növelik az egymás közti szexszel. A nőstény Laysan-albatroszok (Phoebastria immutabilis) viszont egész életükre együtt maradnak azonos nemű párjukkal is.

Az áttekintés kevés anyagot talált az irodalomban arra vonatkozóan, mi lehet az azonos nemű állatok közti szexuális kapcsolat evolúciós következménye, noha a viselkedés evolúciós okát több tanulmány is kutatta. "Mint minden olyan viselkedésnek, amely nem vezet közvetlenül szaporodáshoz - mint az agresszió vagy az altruizmus -, az egyneműek közti szexuális kapcsolatnak is kell legyen valamiféle evolúciós következménye, melyet csak most kezdünk vizsgálni" - mondta Bailey, aki a közeljövőben a Laysan-albatroszok homoszexualitásának következményeit kutatja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek