Ida
5 °C
7 °C

Szike nélkül, ultrahanggal műtötték az agyát

2009.06.23. 13:15 Módosítva: 2009.06.23. 13:16
A zürichi egyetem gyermekklinikáján a világon először műtötték meg páciensek agyát nagy energiájú ultrahanggal. Ez a mindennemű behatolást nélkülöző (nem invazív) operációs eljárás új távlatokat nyit az idegsebészet előtt - közölte az egyetem.

A nagy energiájú ultrahangot pár éve alkalmazzák a nőgyógyászatban és prosztatadaganatoknál a beteg szövetek elpusztításához. Technikai nehézségek miatt eddig az idegsebészet területén nem lehetett bevetni, hogy agyi műtéteket végezzenek vele a koponya megnyitása nélkül, de egy kutatócsapatnak most sikerült új műtéti folyamatokat kifejlesztenie. Tavaly szeptember óta a csapat tíz felnőttet operált meg az új idegsebészeti módszerrel. Minden beavatkozás sikeres, komplikációktól mentes volt.

Az ultrahangos agyműtéteket klinikai mágneses rezonancia rendszerben végzik, amelyet kifejezetten a képi vezérlésű, nem invazív beavatkozásokhoz szereltek fel nagy energiájú ultrahangos rendszerrel. Az ultrahangot folyamatosan ellenőrzi a képalkotó mágneses rezonancia (MRI), mialatt az behatol a beteg agyába az érintetlen koponyán keresztül, és ott egy három-négy milliméter átmérőjű gyújtópontban koncentrálódik. Az ultrahang hatvan fokig melegíti fel a térben élesen elhatárolt szöveteket. Egy vagy több műtéti területet is el lehet sorvasztani. A többórás ambuláns beavatkozás altatás nélkül zajlik, a beteg közben teljesen tudatánál van.