Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Befejezte küldetését az Ulysses

2009.07.01. 12:45
Befejezte küldetését az Ulysses napszonda, amely az elmúlt 18 év alatt közel 8,85 milliárd kilométert tett meg, és közben majdnem háromszor megkerülte a Napot.

Az Európai Űrügynökség és a NASA közös fejlesztésében 1990. október 6-pályára állított, személyautó nagyságú szondával a földi irányítás kedd délután megszakította a rádiós kapcsolatot. Az Ulysses persze nem áll le, a végtelenségig keringhet a Nap körüli széles ellipszis alakú pályáján - mondta Ed Massey, a NASA projektmenedzsere.

ulysses

Az Ulysess útja nem volt teljesen zökkenőmentes, volt rá esély, hogy túl közel kerül a Jupiter holdjaihoz, és azok megváltoztatják a pályáját, Naprendszerből a csillagközi térbe terelik. Ez szerencsére nem következett be.

A Nap megfigyelésére épített mesterséges hold 705 millió kilométerre járt a Földtől, amikor az eredetileg 5 évre tervezett rádióadóját kikapcsolták.

A szonda közel 18 év alatt több mint 1000 tudományos értekezéshez és két könyvhöz nyújtott alapinformációkat. Felfedezései között szerepel például az a megfigyelés, hogy a napszél (a Nap felszínéről a Föld felé 1,6 millió kilométeres óránkénti sebességgel kilökődő szubatomos részecskék plazmaárama) ötven éve nem tapasztalt szintre csökkent.

A napszél alkotta védőburok, azaz a helioszféra a csillagközi széltől óvja meg a Naprendszert.   • Vennék
  • Hírek