Laura, Alida
15 °C
32 °C

Éjjel elindulhat az Endeavour

2009.07.12. 16:57 Módosítva: 2009.07.12. 17:07
A pénteki villámcsapás nem okozott kárt az Endeavour elektronikai rendszerében, de a szakértők a vizsgálat idejére elhalasztották az űrsikló startját. A NASA vasárnapi közleménye szerint nincs akadálya annak, hogy közép-európai idő szerint éjjel 11 óra 13 perckor fellőjék a világűrbe az Endeavourt.

Allard Beutel, a Kennedy Űrközpont szóvivője szerint a technikai csoport megvizsgálta a villámcsapás összes lehetséges következményét, és úgy találták, hogy az nem okozott problémát az űrsiklóban. A központban ezért közép-európai idő szerint délután kettő óra előtt megkezdték az Endeavour üzemanyag-tartályainak feltöltését. A NASA tájékoztatása szerint várhatóan megfelelőek lesznek este az időjárási körülmények az űrjármű kilövéséhez.

Az Endeavour startját a legutóbbival együtt összesen háromszor halasztották el. Júniusban két alkalommal is lefújták az indítást, mert a járműből szivárgott az üzemanyag. Márciusban ugyanilyen probléma miatt nem sikerült elsőre elindítani a másik amerikai űrsiklót, a Discoveryt sem.

Az Endeavour hét űrhajóst visz majd fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legfőbb feladatuk az lesz, hogy beszereljék a Kibo japán űrlaboratórium utolsó elemét. Az űrrepülő egyik amerikai utasa, Tim Kopra az űrállomáson marad majd, leváltva a japán Vakata Koicsit, aki az Endeavourrel visszatér a Földre.

A nemrég háromfősről hatfősre bővített űrállomás egyébként az Endeavour érkezésével valódi teherpróbának lesz kitéve. Az ISS-en ugyanis néhány napon keresztül egyszerre tartózkodik majd 12 férfi és egy nő. A nemzetközi állomáson még sosem volt ennyi ember azonos időben.