Orsolya
9 °C
21 °C

Jöhet a mesterséges agy

2009.07.23. 15:05 Módosítva: 2009.07.23. 15:06
A neuronok és az agykéreg pontosabb megértésével kutatók olyan számítógépes rendszert építettek, aminek működése emlékeztet az agyi működésre. A projekt sokat segíthet a mentális betegségekkel küzdőknek.

Vezető brit tudósok szerint tíz éven belül képesek leszünk létrehozni egy működőképes, mesterséges agyat.

Henry Markram, a Blue Brain projekt vezetője a közelmúltban már szimulálta egy nyúl agyát. A szakértő egy oxfordi konferencián beszámolt arról, hogy a szintetikus agy segítségével könnyebben lehet majd gyógyítani a mentális betegségeket, ami kétmilliárd embernek jelenthet majd segítséget.

„Egyáltalán nem lehetetlen emberi agyat építeni, sőt, tíz éven belül meg is tesszük" - mondta.

A Blue Brain projekt 2005-ben indult, a munkálatokat az emlősök agyának visszafejtésével kezdték.

A csapat elsősorban az agykéregre fokuszált, aminek nagy szerepe van az önuralomban, a tervezésben, a logikus és elvont gondolkozásban, valamint a társas viselkedésben. Az elmúlt 15 évben Markram professzor darabokra szedte az agykérget, ami szerinte olyan, mint egy esőerdő katalogizálása: „megszámolod, hány fa van benne, milyen formája van a fáknak, hány faj létezik, milyen pozícióban vannak egymáshoz képest, csak a munkánk bonyolultabb, mert azt is le kell írnunk, hogy milyen szabályszerűség szerint kommunikálnak ezek egymással" - mondta.

A projekt jelenlegi szakaszában néhány tízezer különféle neuron kapcsolatát tudják modellezni, ami már kiad egy kezdetleges, mesterséges agyi rendszert. A kísérletek közben kiderült, hogy a neuronok bár különbözők lehetnek, és ezáltal az agyak mérete is eltér, rendszerben működve nagyjából ugyanazt a képet mutatják. És ez a rendszer fajonként változik, ami a kutatók szerint megmagyarázza, hogy miért nem tudnak a különféle fajok kommunikálni egymással.

A mesterséges agy felépítéséhez óriási számolási teljesítményre van szükség. „Egy neuron szimulálásához egy laptop kell, szóval összességében több tízezer laptopra lenne szükségünk" - mondta Markram, aki végül egy lényegesen egyszerűbb megoldást választott: egy IBM Blue Gene-t fogott munkára, amiben több mint tízezer processzor dolgozik együtt.

A rendszer felépítése után megkezdődtek a szimulációk, hogy kiderítsék, miként működik az agy. Például mutatnak egy képet a gépnek, és megnézik, miféle folyamatok játszódnak le a hálózatban.

„Felépíted a rendszert, de a jelenségek értelmezését már magától végzi" - mondta a professzor. A tervek szerint a kísérletek során sikerül majd pontosan megérteni az agyban lejátszódó jelenségeket, például a szavak megértését".