Edit
15 °C
29 °C

Tompítja az agyat a stressz

2009.08.02. 18:53
A patkányok a stressztől a szokások rabjai lesznek: adott helyzetben akkor is konokul a korábbi megoldást választják, ha az már nem vezet célra.

Stressz hatása alatt állatok döntéshozatali mechanizmusai megváltoznak, és ez agyszerkezetükben is meglátszik - számolnak be a portugál Braga Egyetem biológusai a Science tudományos folyóiratban. 28 hím patkányt helyeztek stressz alá oly' módon, hogy három héten át naponta egyszer vízbe dobták őket, korlátozták mozgásterüket, vagy tíz percre egy erősebb hímmel eresztették össze őket.

Megfigyelték, hogy az állatok hogyan reagáltak stresszmentes fajtársaikhoz képest azoknál a kísérleteknél, ahol a helyes gomb megnyomása jutalomfalattal jár. Az eredmény jelentős különbséget hozott. Az állandó stressz alatt élő patkányok sokkal gyengébben teljesítettek a tesztek folyamán, mint kiegyensúlyozott társaik. Nehezebben tanultak kudarcaikból, és gyakorta kitartóan nyomogatták a rossz gombot, ami korábban célravezető volt.

Agyuk is változásokon ment keresztül: visszafejlődtek azok az agyterületek, amelyekről ismert, hogy a célravezető gondolkodást és a logikai döntéseket segítik. Ezzel szemben megnagyobbodtak azok a területek, amelyek jellemzően a szokások kialakulásáért és a gépies viselkedésért felelősek.