Krízisműholdak figyelik az áradásokat

2009.08.03. 09:12 Módosítva: 2009.08.03. 09:12
Két új műhold csatlakozik a Disaster Monitoring Constellation nevű műholdcsoporthoz, amelynek a legfontosabb célja az áradások, erdőtüzek és földrengések által sújtott területek monitorozása.

Katasztrófa esetén semmit nem érnek a szokványos térképek, mert az áradások utakat moshatnak el, hidakat dönthetnek le. Csak a friss műholdfelvételek alapján lehet megtalálni a járható utakat és a kerülőket.

Erdőtűz, áradás
Erdőtűz, áradás

A napokban fellőtt két műhold a brit UK-DMC2, ami Nagy Britannia második hozzájárulása a rendszerhez, valamint a Deimos-1, ami egy spanyol fényképészeti cégé. A páros Algéria, Kína és Nigéria hasonló műholdjaihoz csatlakozik. Az űreszközök 4-32 méteres felbontású képeket készítenek, és több mint 600 kilométer széles sávot tudnak monitorozni.

Amikor a műholdak az anyaországuk fölött haladnak el, akkor többek között várostervezéshez használható fényképeket készítenek, a Föld többi részéről készült képeket pedig eladják (a Google vevő lehet ilyen képekre). Katasztrófa esetén a lehető leggyorsabban a területet veszik célba. A kormányok és a segélyszervezetek a légi felvételeket segítségével koordinálják a mentőakciókat.

Ezeken a kockákon múlik, hogy eljutnak-e az áldozatokhoz
Ezeken a kockákon múlik, hogy eljutnak-e az áldozatokhoz

Korábbi katasztrófáknál már használták a műholdakat, például 2009 elején az ausztrál bozóttüzeknél, 2008 májusában, miután végigsöpört a ciklon Burmán, és 2004-ben az ázsiai szökőár után. Más műholdak is készítettek képeket a katasztrófa által sújtott övezetek bizonyos részeiről, de a DMC az Indiai-óceán egész partvonaláról elfogadható elbontású képeket tudott készíteni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport