Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Saját műholdat küldhetünk az űrbe

2009.08.03. 14:08
Jövőre elkezdődik a személyes űrkutatás korszaka, egy-két erősebb számítógép áráért saját műholdunk lehet. A kis méretű eszközzel távoli felvételeket készíthetünk a Földről, vagy biológiai kísérleteket végezhetünk.

Új trend az űrkutatásban, hogy az óriási műholdak mellett apróbbakat is fellőnek, mert sok kutatónak ezek is elegendőek. Ilyen űreszköz például a műegyetemen készülő MaSat-1, amiről februárban írtunk. A magyar műhold azonban elég drága, csak a fellövése 20 millió forintba kerül majd, ezen kívül a műhold anyagköltsége 30-40 millió forint.

Merőben új koncepcióval állt elő InterOrbital nevű cég, amely 1996 óta dolgozik az űriparban. Kifejlesztettek egy TubeSat nevű készletet, amiben benne vannak a műhold működéséhez szükséges alapvető alkatrészek, például napelemek, akkuk, energiakezelő hardverek és szoftverek, rádió, antenna, egy mikroszámítógép, és elérhetők a programozásához szükséges eszközök. A szerkezet olyan erős jelet sugároz, ami egy kézi HAM-rádióval is fogható.

Tubesat-solar-cells-antenna-earth-background-assembly-Heading-1

A TubeSat készlet 8000 dollárba kerül, és ebben benne foglaltatik a fellövés ára is. A műholdakat 310 kilométer magas pályára állítják, tehát a TubeSat eszközök miatt nem lesz nagyobb kupleráj az űrben: a műholdak néhány hét működés után visszatérnek a légkörbe, ahol elégnek.

A műhold tulajdonosa saját modulokkal is kiegészítheti a készletet, például fényképezővel, amellyel képeket készíthet a Földről, vagy megmérheti a bolygó mágneses mezejét, rádiós nyomkövetővel felszerelt állatokat követhet, esetleg üzeneteket küldhet.

neptun

Természetesen kutatók is rendelhetnek műholdakat, ők kisebb biológiai kísérleteket is elvégezhetnek, és ha nem elég a hely, 2-4 műholdat összefűzhetnek. Az InterOrbital 2010 végén akarja fellőni az első Neptune 30 rakátáját,amelyen 32 TubeSat műhold fér el.