György
16 °C
24 °C

A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyre

2009.08.04. 08:21
A méhek figyelmeztetik egymást a veszélyes virágokra, ahol ragadozók leselkedhetnek rájuk - fedezték fel kanadai kutatók.

A hamiltoni (Kanada) McMaster Egyetem biológusai, Kevin Abbott és Reuven Dukas úgy tanítottak be méheket, hogy két, ugyanannyi táplálékot kínáló mesterséges virághoz járjanak gyűjtögetni. Az egyik virágon elhelyeztek két méhtetemet úgy, hogy láthatóak legyenek az odatartó méh számára, de ne zavarják a táplálékfelvétel közben.

A méhek nem csupán elkerülték a gyanús virágot, a veszélyről tánccal tájékoztatták társaikat is, írják a kutatók az Animal Behaviour című szaklapban. A méhek tánca a kommunikáció meglepően kifinomult módja. Amikor egy méh visszatér a gyűjtögetésből, potrohát egy bonyolult tánc részekén rezegteti, miközben előre és oldalirányban is mozog. A tánc szöge és iránya a többi méh számára elárulja, milyen irányban és milyen messze találnak bőséges táplálékot. Minél nektárdúsabb virágokra lelnek, annál intenzívebben táncolnak és rezegtetnek a felderítők.

Jelen kísérletben a biztonságos virágról visszatérő méhek húszszor-harmincszor több táncmozgást végeztek, mint azok, amelyek a veszélyes virágnál jártak. Ez bizonyítja, hogy a méhek felismerik, ha bizonyos virágok közelében nagyobb eséllyel támad rájuk egy ragadozó, például egy karolópók, amely a virágokon lesben állva várja a gyűjtögető méheket. Sőt, a kockázatot beépítik táncukba is, hogy társaikat eltereljék az esetlegesen veszélyt rejtő virágoktól.