Gyógyszerrezisztens sertésinfluenzát találtak az Egyesült Államokban

Tamiflura nem reagáló sertésinfluenza-törzset találtak az Egyesült Államokban, a mexikói határ közelében - jelentette be hétfő éjjel a PAHO pánamerikai egészségügyi szervezet.

A bejelentés szerint néhány olyan betegről van szó, akiknél nem használt a Tamiflu, a ma legalkalmasabbnak tekintett antivirális gyógyszer. Ezeket a megbetegedéseket a Texas állambeli El Pasóban tapasztalták. Korábban hasonlóan elszigetelt gyógyszer rezisztens esetek fordultak elő Kanadában, Dániában, Hongkonban és Japánban. Mindegyik enyhe lefolyású volt, és a gyógyszerre ellenálló törzs a betegekről nem terjedt tovább.

A texasi gyógyszer rezisztens esetek megvitatására Kalifornia államban szakértői értekezletet tartottak. A részvevők arra a következtetésre jutottak, hogy a rezisztencia valószínűleg az antivirális gyógyszerek túlzott alkalmazása következtében alakult ki.

Az Egyesült Államokban ugyan a Tamiflu receptköteles, de Mexikóban és Kanadában szabadon beszerezhető, és általában az első tüsszentésre kezdik szedni. A Tamiflu gyártója, a svájci Roche cég azt állítja, hogy a klinikai tapasztalatok szerint az esetek 0,5 százalékában fordul elő rezisztencia a gyógyszerrel szemben.

Július közepén a WHO egészségügyi világszervezet bejelentette, hogy a H1N1 influenza kezelésére ajánlott gyógyszerek közül az oseltamivir tartalmú Tamifluval szemben ellenálló vírusokat találtak, azaz a kórokozók körében elkezdett kialakulni a rezisztencia. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a szernek ellenálló vírusokat a másik, a zanamivir tartalmú antivirális szer elpusztítja. Egy nappal később az ÁNTSZ cáfolta, hogy nagy volna a baj, szerintük annyira kevés rezisztens eset, hogy szórványosnak tekinthető.

A PAHO közlése szerint Texasban két Tamiflu-rezisztens beteg közül az egyiknek Relenzát adtak (ez a Tamifluhoz hasonló antivirális gyógyszer, a brit GlaxoSmithKline gyártmánya) , a másiknak semmit. Mindkét beteg meggyógyult.

A világjárványt okozó új influenza a megjelenése óta 353 emberéletet követelt az Egyesült Államokban, és 146-ot Mexikóban. Az egész világon pedig csaknem ezer újinfluenzás beteg halt meg.

Már több nagy gyógyszergyár állított elő védőoltást az új influenza ellen, most folyik a biztonsági vizsgálatuk. Még legalább 2-4 hónap, mire megjelenhetnek a piacon.  • Hírek
  • Hírek