Tekla
7 °C
19 °C

Fényterápia az állatkert elefántjának

2009.08.04. 15:30 Módosítva: 2009.08.04. 15:31
Új, magyar fejlesztésű orvostechnikai eszközzel kezelik a Fővárosi Állat- és Növénykert elefántját, Zittát. A polarizált fénykezelésre azért volt szükség, mert az elefánt lábán egy olyan seb van, amely hosszú ideje nem tud begyógyulni és az állatot zavarta a mindennapjaiban.

A Fővárosi Állat- és Növénykert elefántját polarizáltfény-terápiával kezelik, mivel az óriás kedvenc lábán egy olyan seb volt hosszú ideje, melynek gyógyulása az ilyenkor szokásos kezelések hatására sem indult be. Az első eredmények bíztatóak, az elefánt lábán található seb gyógyulása megindult, így a kezelőorvosok bíznak az állat mihamarabbi felgyógyulásában.

„Két elefántunk közül a termetesebb, 4500 kg-os Zitta lábán talpfekély alakult ki, ennek a kezelésénél vetik be állatorvosaink ezt az újfajta módszert" - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. „A kezelés tapasztalatai természetesen az állatkerti állatorvoslás más területein is hasznosak lehetnek. Egyébként nem ritka, hogy egy eredetileg humán felhasználásra kidolgozott gyógyászati eljárást az állatkerti állatok kezelésében is hasznosítani lehet.”

Magyar találmány

A Sensolite orvostechnikai eszközt eredetileg a teljes emberi test kezelésére fejlesztették ki. A kezelési eljárás serkenti az immunsejtek aktivitását, fokozza a vörösvérsejtek oxigénmegkötő és oxigénmegtartó képességét, ezáltal számos betegség gyógyulását segíti és gyorsítja. Használható többek között sebek gyors begyógyítására, bőrproblémák kezelésére, égési sérülések gyógyítására, de hatásosan alkalmazható megelőzésként, általános közérzetjavító célokra, valamint az állóképesség növelésére is.

Fenyő Márta biofizikus találta fel a polarizáltfény-terápiát. A kutató 1981-ben ismerte fel, hogy a polarizált fénynek biológiai serkentő hatása van. A 90-es évek elején egereken végzett kutatások során bebizonyította, hogy a teljes test kezelésével globális folyamatokat lehet beindítani, ugyanis az általa alkalmazott fény a bőrön áthaladva eléri a kapilláris erekben keringő vért, növelve a vörösvérsejtek oxigénmegkötő képességét. Ezek a sejtek a véráram segítségével eljutnak olyan szervekbe és szervrendszerekbe is, ahová egyébként a fénnyel nem lehetne elérni, így ezek a szervek jelentősen több oxigénhez jutnak, tehát jobban működnek.

Az egész testfelület kezelésekor a polarizált fény biológiai serkentő hatása – köszönhetően a körülbelül 1 centiméteres behatolási mélységnek – a vérkeringés segítségével gyorsan eljut az emberi szervezet összes sejtjébe, létfontosságú szerveibe és így fejti ki hatását. Az emberi szervezetben percről-percre keletkező, több millió hibás - később komoly betegségekért, rosszindulatú elváltozásokért felelős - sejt felismerésében és leküzdésében főszerepet játszó T-limfociták a polarizáltfény-kezelés hatására jelentős mértékben aktivizálódnak, és ezzel súlyos és kevésbé súlyos betegségek megelőzését teszik lehetővé, illetve elősegítik, gyorsítják a már kialakult betegségek leküzdését. A vörösvérsejtek megnövekedett oxigénfelvevő-, és megtartó képessége által minden egyes sejthez, szervhez és szervrendszerhez több jut az éltető oxigénből, és ez az izomzatnak, illetve a létfontosságú szerveknek hatékonyabb fejlődést és működést tesz lehetővé.