Emma
9 °C
26 °C

Újabb hiba a részecskegyorsítóban

2009.08.04. 16:14
A világ legnagyobb részecskegyorsítójában megint hibát találtak, könnyen elképzelhető, hogy a következő hetekben még több előkerül. Leghamarabb november közepén gyorsíthat részecskéket az LHC.

Egy hajlékony tömlő hibája miatt el kell halasztani a Large Hadron Collider részecskegyorsító újraindítását, jelentette be a gigantikus tudományos eszköz működését felügyelő európai részecskefizikai intézet, a CERN. A hibás alkatrész miatt folyékony hélium szivárgott a rendszerből.

Eddig csak egy hétig működött a részecskegyorsító, mert rögtön az elindulása után le kellett állítani egy meghibásodott transzformátor miatt. Kijavították, de a rendszer szinte azonnal újra elromlott, szivárogni kezdett belőle a hélium. Legutóbb még abban reménykedett a CERN, hogy októberben már ütközhetnek a részecskék, de a legújabb hiba miatt november közepére csúszott az indulás.

Júliusban szivárgást észleltek az LHC több szektorában. A CERN közölte, hogy ezekben a szektorokban az alkatrészeket szobahőmérsékletűre kell melegíteni, hogy elvégezhessék a javítást (az LHC csöveiben -193,15 Celsius-fokos folyékony hélium hűti a berendezést). Hétfőn azonban változott a terv: csak a szektorok végén lévő vákuumos alszektorokat melegítik fel, a többi rész fagyos marad.

A sok hiba miatt lassan azt is elfelejtjük, hogy az LHC-t miért hozták létre. A kutatók többek között a részecskefizika standard modelljéből hiányzó részecskét, a Higgs-bozont keresik majd, emellett megpróbálják előállítani a kvark-gluon plazmát, azt az ősanyagot, ami az ősrobbanás utáni pillanatokban alkotta az univerzumot.