Konrád
8 °C
26 °C

3D-ben mutogatja magát az őspók

2009.08.05. 13:32
Pókszerű őskövületeket modelleztek három dimenzióban több ezer röntgenszkenner és egy képalkozó szoftver segítségével.
Cryptomartus
Cryptomartus

Brit kutatóknak sikerült két ősi ízeltlábúról háromdimenziós képet alkotni. A Cryptomartus hindi és az Eophrynus prestvicii körülbelül 300 millió évvel ezelőtt éltek, és a modern pókok elődei voltak. A 3D-s kép alapján derült ki, hogy a C.hindi az elülső lábaival ejtette el áldozadát, az E. prestiviciinek pedig védekezéskor használt tüskék borították a hátát. A háromdimenziós animációt itt nézheti meg.

A 3D-s képeket CT-szkennerrel állították elő, amely sok szögből képes röntgensugarakkal vizsgálni. Körülbelül háromezer képet készítetettek minden egyes megkövesedett leletről, amelyeket aztán a londoni Imperial College-ben fejlesztett képalkotó szoftverrel alakítottak részletes, háromdimenziós látvánnyá. A modell olyan információkat rejtett, amelyeket korábban nem lehetett tudni ezekről az élőlényekről - írja a BBC.

Eophrynus
Eophrynus

A C. hindi első pár lába például előre irányult, feltehetően azzal ejtette el zsákmányát. A kutatók szerint rejtőző ragadozó lehetett, mint a modern karolópókfélék, amelyek addig lapulnak, amíg az áldozat a közvetlen közelükbe nem érkezik. A karolópókok táplálékukat karolólábaikkal ragadják meg, első két pár lábuk hosszabb a második két párnál. Növényeken vagy a talajon egy helyben, tárt karokkal várják prédájukat akár órákig is. Ha a zsákmány elég közel kerül hozzájuk, átölelik és felfalják.

Az E. prestivicii hátán lévő tüskékről sem tudtak korábban a kutatók. Feltehetően azokkal védekezett a kétéltűek ellen, akik örömmel fogyasztották a pókszerű őslényeket. „A modellünk visszahozta az életbe ezeket az ősi élőlényeket, és részletesen bemutatja őket” – mondta Russel Garwood, az Iperial College kutatója. A kutatásról a Biology Letters folyóirat számolt be.