Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Expedíció indult a szemétkontinensre

2009.08.05. 14:18 Módosítva: 2009-08-05 14:18:35
Az áramlatok rengeteg szemetet hordtak össze a Csendes-óceánon, óriási műanyag sziget jött létre a vízen. Tudósok utaznak oda, hogy megnézzék az élővilágra gyakorolt hatását.
kaisei

Kedden kihajózott San Franciscóból a Kaisei nevű vitorlás, és néhány nap alatt eléri a Csendes-óceán legnagyobb szemétlerakóját. Két hajót indítottak, a New Horizon már augusztus 2-án elhagyta a kikötőt. A szeméthalmot az áramlatok hordták össze, és most már Texas méretű területet borít be az emberi mocsok.

A Kaisei Projekt névre keresztelt expedícióban részt vevő tudósok azt derítik ki, hogy a hulladék miként károsítja a vízi élővilágot. A szervezők remélik, hogy megtisztíthatják az óceánt, és a műanyagot üzemanyagként vagy új termékekként tudják újrahasznosítani.

A műanyag szemét megölheti az óceán élőlényeit, bekerülhet a táplálékláncba, azaz számos negatív hatása van az emberek egészségére. Viszont a probléma is az emberrel kezdődik, a folyók és tengerek partján hagyott szemét mind eljut az óceánokba.

A szemetet az Észak-Csendes-óceáni áramlat hordja össze. Ryan Yerkey, a Kaisei Projekt vezetője kétszer áthajózta már a Csendes-óceánt, és a nyolcvanas évek óta figyeli a problémát. A szemét nem egybefüggő szigetet alkot, hanem kisebb darabokból áll. Ugyanakkor vannak nagyobb darabok is, és egyes helyeken 6-9 méter mélyen van a szeméthegy alja.