Márk
13 °C
28 °C

Megfejtették a HIV vírus genomját

2009.08.06. 13:57 Módosítva: 2009-08-06 16:37:41
Már a tudósok kezében az AIDS vírusának genetikai kódja. Most elkezdik manipulálni, hogy apró, irányított mutációkkal rájöjjenek, hogyan működik és mik a gyengéi.

Amerikai tudósoknak sikerült megfejteniük a HIV-1 vírus teljes genetikai kódját. A University of North Carolina egyetem kutatócsoportjának munkája önmagában ugyan még nem jelenti azt, hogy a vírust már könnyen legyőzhetjük, de az ellenszer vagy a mostaniaknál sokkal hatékonyabb kezelés közelebb került.

A HIV a genetikai információt sokkal bonyolultabb módon tárolja, mint általában a vírusok, írják a kutatók a Nature tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban. Nem a DNS dupla spirálját használja a genetikai kód tárolásához, ahogyan a többsejtű élőlények általában, hanem az egyetlen spirálból álló RNS óriásmolekuláit. Ez megnehezíti a tudósok dolgát, mert itt sokkal bonyolultabb kódolás rejti az információkat, mint a DNS-ben. Hasonló megoldást használ az influenza és a hepatitis vírusa is.

A következő lépésben a tudósok apró változtatásokat eszközölnek majd a genomon, és megfigyelik, hogyan változik a vírus viselkedése a mutáció hatására. Ha észrevesszük, hogy a vírus például nem fejlődik olyan gyorsan a mutáció után, az azt jelzi, hogy a genetikai kódban valami nagyon fontos részbe sikerült belenyúlnunk – magyarázta a módszert a BBC-nek Ron Swanstrom, a kutatásban részt vevő immunológus professzor.

A genom megfejtésével lehetőség nyílik a vírus működésének jobb megértésére, össze lehet hasonlítani más vírusokkal, és előbb-utóbb rájöhetnek a tudósok a HIV nagy trükkjére is, hogy hogyan rejti el magát az ember immunrendszere elől.