Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Aranypénzeken bukkant fel Bolgárverő Baszileiosz

2009.08.07. 09:23

Ritka aranypénzekre bukkantak bolgár régészek az ország déli részén, Dimitrovgrad közelében. Az érmék II. Bolgárverő Baszileiosz (958-1025) bizánci császárt ábrázolják. Krasszimir Leshtakov ásatásvezető régész szerint a két pénzérme szokatlanul súlyos, egyenként 4 grammot nyom. A szakértők szerint a pénzérmékért akár több százezer dollárt is fizetnének a feketepiacon.

A pénzérme egyik oldalán II. Baszileiosz látható a fiával, a másikon Jézus Krisztus. A régész szerint az aranypénzek valószínűleg sohasem kerültek forgalomba, valamilyen jeles esemény alkalmából verették őket korlátozott számban a XI. század elején.

II. Baszileioszt 963-ban öccsével, VIII. Konsztantinosszal emelték társcsászárrá, de a tényleges hatalmat 985 után szerezte meg. A bolgár cárság megsemmisítésével (1002-18) uralmát az egész Balkánra kiterjesztette, átmenetileg bekebelezte Arméniát (Örményországot) és Georgiát (Grúziát, 1021-1023), ezzel a birodalom határait Azerbajdzsánig terjesztette ki. A szaracénokkal szemben a velencei dózséval szövetkezve megszilárdította a bizánci uralmat Dél-Itáliában.