Eszter, Eliza
16 °C
29 °C

A stresszes majmok hájasabbak

2009.08.10. 15:58 Módosítva: 2009-08-10 15:59:03
Nőstény majmok éveken át tartó megfigyelése alapján arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy a nagyobb szociális stresszhatás alatt élő állatoknál fokozottabban raktározódott a többletzsír a mélyebben fekvő részeken, a hastáji szervek körül.

Az amerikai Time magazin idézi a Wake Forest Egyetem kutatóinak vizsgálatsorát, amelyben 42 nőstény majom életét követték nyomon két és fél éven át. Az állatok az úgynevezett nyugati étrenden éltek, amelyben az elfogyasztott energia 40 százaléka zsírból származik. Mérték a majmok vérében a kortizol stresszhormon szintjét és komputertomográfos orvosi képalkotóval (CT) készítettek felvételeket belső szerveikről.

GD7139006@A-fat-monkey-eats-foo-2652

Az állatokat négy csoportba osztották, melyekben nagyon gyorsan automatikusan kialakult a hatalmi sorrend. A kutatók szerint minden csoportban a legdominánsabb egyed szenvedte el a legkevesebb stresszhatást. "Ápoltabbak és nyugodtabbak voltak, mint alárendeltjeik" - mondta Carol Shively, a tanulmány társszerzője. A hatalmi sorrendben lejjebb lévő majmok viszont stresszeltebbnek tűntek, éberebbek voltak, folyton azt figyelték, nem támadja-e meg őket vezetőjük.

Az elvégzett CT-vizsgálatok azt mutatták, hogy a hierarchia élén álló két majomnál kisebb volt a hasi szervek között elraktározott, úgynevezett zsigeri zsírszövet mennyisége, mint alárendelt társaiknál. A hasi típusú elhízással már több, emberekre vonatkozó tanulmány is kapcsolatba hozta a metabolikus szindrómának nevezett tünetegyüttest, amelyben elhízás, magas vérnyomás és emelkedett vércukorszint jelentkezik, és amely szívproblémákhoz vezet.

A kutatók szerint az eredmények azt jelzik, hogy a pszichológiai stressz hozzájárulhat a hasi típusú elhízás kialakulásához, majd az abból eredő egészségügyi következményekhez.