Vilhelmina
10 °C
21 °C

Repülő béka és még 349 új faj a Himaláján

2009.08.10. 12:08 Módosítva: 2009.08.10. 12:09
Háromszázötven új fajt találtak az elmúlt tíz évben a Himalája keleti részén, amelyeket a WWF állatvédő szervezet szerint máris veszélyeztet a klímaváltozás.

A WWF-jelentés szerint a Himalája keleti felén az elmúlt évtizedben 244-féle új növényt, 16-féle új kétéltűt, 14-féle halat, kétféle madarat, két új emlőst és legalább hatvan új gerinctelen állatot fedeztek fel.

„Az izgalmas felfedezéssor megmutatta, valójában milyen keveset tudunk a minket körülvevő világról. A keleti Himalája térsége különösen csodálatos, biológiailag az egyik legváltozatosabb területe a bolygónak. Sajnos ezt a területet fenyegeti legjobban a klímaváltozás a gleccserek gyors visszavonulása miatt” - mondta Mark Wright, a WWF tudományos tanácsadója a Telegraphnak.

Rhacophorus suffry
Rhacophorus suffry

A háromszázötven új faj között van a világ legrégebbi gombája, egy fényes, zöld béka (Rhacophorus suffry), ami vörös evezőlábait széttárva siklik a levegőben, illetve egy apró muntyákszarvas is, ami a világ legrégebb óta létező és legkisebb szarvasfaja. Utóbbiról a tudósok eredetileg azt hitték, hogy egy másik faj fiatal egyede, de a DNS-vizsgálat megerősítette, hogy a világosbarna állat egy eddig nem ismert faj képviselője. A felfedezéseket északkelet-Indiában, Bhután, Burma, Nepál és Tibet területén tették.