Jusztina
10 °C
27 °C

Rossz irányba kering egy exobolygó

2009.08.13. 16:07 Módosítva: 2009.08.13. 16:07
Több szempontból is rekorder a tőlünk ezer fényévnyire lévő WASP-17 nevű exobolygó, brit csillagászok felfedezése.

A bolygók ugyanabból a forgó gázból jönnek létre, amiből a naprendszerük központi csillaga. Ez a magyarázata annak, hogy a pályájuk és a forgásuk iránya általában megegyezik a csillag forgási irányával. Brit csillagászok azonban megtalálták az első fekete bárányt, a WASP-17 nevű távoli bolygót.

Ismerünk olyan bolygókat, amelyek ellentétes irányba forognak, ilyen például a Vénusz is. Viszont a WASP-17 az első, amelynek a keringési pályája fordított. A WASP-17 más tekintetben is rekorder, az eddig felfedezett exobolygók közül ez van a legjobban felfúvódva. Kétszer nagyobb a térfogata, mint a Jupiteré, miközben a tömege feleakkora.

A kutatók szerint mindkét különleges tulajdonsága annak köszönhető, hogy korábban összeütközött egy másik bolygóval. A Vénusz is valószínűleg azért forog rossz irányba, mert valaminek nekiment. A WASP-17 fordított irányú és nagyon elliptikus pályájának is köze lehet a bolygó felduzzadásához. A központi csillag tömegvonzása miatt feltehetően rendszeresen kitágult és összehúzódott a WASP-17, ami felpuffasztotta a bolygót, és nagyjából olyan sűrű lett, mint a hungarocell.

Egyébként a WASP-17 a Földtől ezer fényévre van, és a neve arra utal, hogy a nyolc brit egyetem által működtetett Wide Angle Search for Planets projekt keretében fedezték fel. Ez a résztvevő kutatók tizenhetedik találata.