Eleonóra
-1 °C
2 °C

Aktív vulkánba dobtak szondákat

2009.08.17. 15:13 Módosítva: 2009-08-17 22:55:43
Csúcstechnológiás érzékelőkkel felszerelt szondákat küldtek egy vulkán szájához, hogy folyamatosan figyelni tudják az aktivitását.

Az amerikai űrhivatal tanulmányozni kezdte az aktív vulkánokat, hogy meg tudja jósolni a kitöréseket, a Földön és akár más bolygókon is. A kutatók szondákat telepítettek a St. Helens hegyre, az Egyesült Államok egyik legaktívabb vulkánjára.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A hegy vad környezete kitűnő próbaterep az űrbéli küldetések előkészítéséhez. Hasonló szenzorokra lesz szükség, ha más bolygókra küldenek szondákat. Ennek az eselye azonban egyelőre minimális, mert elég alaposan megnyirbálták a távoli bolygókra irányuló programok büdzséjét.

A vulkánkutató szondákat helikopterről eresztették le a St. Helens hegyre. A pókszerű szerkezet érzékeli a rezgéseket, és a műholdas helymeghatározó nemcsak a pontos helyzet bemérését segíti, hanem a talaj deformálódását is jelzi. A szonda a kitöréseket és a hamufelhők képződését is figyeli. A szondák egymásnak és a központnak is küldenek adatokat az Earth Observing-1 (EO-1) nevű műhold segítségével, és az akkujuk egy év alatt merül le.

Íme a St. Helens

Ezek a viszonylag olcsó, csúcstechnológiás eszközök jól kiegészítik a meglévő figyelőrendszereket, minimális kockázattal lehet helyettesíteni az elromlott figyelőállomásokat.

A St. Helenst érdemes figyelni, mert már többször okozott katasztrófát. 1980-ban a kitörése 57 embert megölt és tönkretette a környék útjait, házait, hidait, majd 2004-ben ismét életre kelt, százmillió köbméter lávát és hamut terített szét a környéken.