Friderika
9 °C
18 °C

A számítógép legyőzte az emberi agyat

2009.08.25. 13:15 Módosítva: 2009.08.25. 13:18
Az egyszerre több dologra koncentrálók nem feltétlenül jók a figyelemmegosztásban, sőt közülük kerülnek ki a legalkalmatlanabbak, állítja egy amerikai kutatócsoport.

Villog a kijelzőmön az MSN, épp csak átfutottam a Nokia közleményét az új érintőkijelzős 5230-as mobilról, egyeztettem a Vodafone kínálatában lévő Dell Mini 10 tesztjéről, jött valami hír a Sharptól. A számítógépem tucatjával veti elém a feladatokat, de igazából erre az egy cikkre kellene koncentrálnom. Arra az írásra, ami éppen azt bizonyítja, hogy nem lehet egyszerre több dologra figyelni.

A Stanford egyetem munkatársai 262 hallgatóval végeztek kísérletet: megnézték, hogyan tudnak egyik dologról a másikra átváltani, és hogyan tudnak egyetlen dologra koncentrálni. Két csoportban vizsgálták őket, az egyik csoport figyelme sok, a másiké kevesebb dolog között oszlott meg.

Legjobban az lepte meg a kutatókat, hogy az egyidejűleg nagyon sokféle dologgal foglalkozók mennyivel gyengébben teljesítettek a többiekhez képest.

A kísérletben résztvevők először bejelölték egy listán, hogy általában milyen médiumokkal (tévé, számítógépes videó, zene, számítógépes játék, telefon, írott szöveg, stb.) foglalkoznak egyszerre. Az eredmény másféltől több mint négy médiumig terjedt. A figyelem tesztelésekor azonban kiderült, hogy a sokfele koncentrálók nem tudták kiszűrni a lényegtelen információkat, de az is bebizonyosodott, hogy a memóriájuk nem nagyobb teherbírású. Az is bebizonyosodott, hogy a sokfelé figyelők nem képesek külön-külön egy feladatra koncentrálni, állandóan az összes előttük lebeg.

Egyelőre nem tudni, hogy miért azok foglalkoznak egyszerre több dologgal, akik nem tudják jól megosztani a figyelmüket. "Vajon a figyelemmegosztás teszi őket pocsék figyelemmegosztóvá, vagy gyalázatos figyelemmegosztásuk miatt fecsérlik sokfelé a figyelmüket? Veleszületett vagy tanult dolog ez?" - tette fel a kérdést Clifford Nass a Stanford kommunikációs tanszékéről.

Elterelés

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy miben jók a figyelemmegosztók. Eyal Ophir, a kutatás vezetője felfedező csoportnak nevezve őket, akik egyszerűen megvesznek az információgyűjtésért. Ezzel szemben az egyszerre kevesebb dologgal foglalkozók szerinte a kiaknázók, akik szeretnek elgondolkodni a kapott információkon.

Nass szerint komoly társadalmi aspektusa is van a kérésnek. A telefon és a vezetés közötti figyelemmegosztásból annyi baleset származik, hogy sok amerikai államban tilos a mobilhasználat a volán mögött. Az ügyvédek és hirdetők pedig gyakran lényegtelen információkkal terelik el - osztják meg - a befolyásolandó célcsoport figyelmét.