György
16 °C
24 °C

Mesterséges fákkal vonnák ki a szén-dioxidot a légkörből

2009.08.27. 14:37 Módosítva: 2009-08-27 14:37:59
Az Institution of Mechanical Engineers brit kutatóintézet klímaspecialisatái olyan tervvel álltak elő, ami papíron meg tudná oldani a globális felmelegedés problémáját.

A kutatók tanulmánya egy százéves projektet vázol fel, aminek az elején, tíz-húsz év alatt, összesen százezer, mesterséges fának nevezett szén-dioxid-csapdát telepítenének a Föld légszennyezés által leginkább érintett területeire, ipari zónákba, nagy forgalmú autópályák mellé. A mesterséges fák hatalmas, vitorlára emlékeztető levelei kiszűrik és tárolják a levegőből a szén-dioxidot, amit aztán a tervek szerint az Északi-tenger alatti kiürült olajmezőkbe pumpálnának. A légszennyezés csökkentése mellett ez visszafogná az üvegházhatást is, ami a felmelegedés egyik fő oka.

A klímakutatók véleménye nagyjából egységes abban, hogy ha a jelenlegi trendek folytatódnak, néhány évtizedünk van hátra addig a pontig, amikor a felmelegedés drasztikusan felgyorsul, és láncreakció-szerűen indít el további folyamatokat, amik végzetes hatással lehetnek az élővilágra és a mezőgazdaságon keresztül az emberi civilizációra.

A kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy a mesterséges fa nem csodaszer, ami egy csapásra megold minden problémát, emellett továbbra is küzdeni kell az üvegházhatást növelő gázok kibocsátása ellen. Dr. Tim Fox, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a mesterséges fa első prototípusai már elkészültek, és az intézet tízmillió fontos támogatást kér a brit kormánytól, hogy tovább kísérletezzen a technológiával, amit a kellő támogatás mellett gyorsan lehetne sorozatgyártani, és világszerte bevetni a klímaváltozás ellen. Egyetlen mesterséges fa több ezer, hasonló méretű valódi fának megfelelő mennyiségű szén-dioxidot képes kivonni a levegőből.

A kutatók a mesterséges fák mellett még két kiegészítő tervet javasolnak. Az egyik dr. Steven Chu Nobel-díjas fizikus ötletének átvétele: az Obama-kabinet energiaügyi minisztériumának vezetője azt javasolta, egyszerűen fessük fehérre a háztetőket, amik így a beérkező napfény 80 százalékát visszaverik, négyszer annyit, mint a sötét színű tetők. Ez a klímaváltozást annyival vetné vissza, mintha 11 évre leállítanánk a világ összes autóját. A másik terv algákkal feltöltött átlátszó, lapos tartályokkal fedné be az épületek falait, ami a természetes fotoszintézissel alakítaná át a szén-dioxidot oxigénné.